Oldal kiválasztása

Tako klope držite stran, ko se odpravite na izlet

Zdaj, ko hodimo več in poskušamo čim dlje ostati zunaj na zelenem, je vredno biti še posebej previden pri teh škodljivih žuželkah. Kako jih lahko držimo stran od nas?

V gozdu, parkih, pa tudi na vrtu, na žalost, lahko dobimo klope iz podrasti. Ta nevarna žuželka širi tudi dve resni bolezni, in čeprav obstaja cepivo proti encefalitisu, ki se prenaša s klopi, ki ga tudi priporočamo, se tudi pred lajmsko boleznijo ne moremo zaščititi. Tako sta preprečevanje in hranjenje klopov še posebej pomembna.

Pri nadzoru klopov je treba upoštevati dve zelo pomembni pravili. Če ste tam, kjer je večja verjetnost, da boste naleteli na klopa, je ena najpomembnejših stvari, da kožo čim bolj pokrijete z oblačili. Tudi v toplem vremenu je dobro nositi vrhove z dolgimi rokavi in dolge hlače. Če je mogoče, nosite oblačila svetle barve, saj bodo takšna olajšala pojav klopa, da ga boste lahko pometali, preden se boste vrtali v kožo. Drugo pomembno pravilo je, da ostale površine kože previdno razpršite s sredstvom za odstranjevanje klopov in ga celo razpršite z območja, ki ga pokriva krpa.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ker klopi ljubijo travnata, grmovna območja, je najbolje, da se zadržite na pretepanih poteh, po možnosti tudi na sredini. Ko pridete domov s potovanja, hitro. po možnosti se tuširajte v dveh urah po vrnitvi domov, nato pa natančno preučite svojo kožo in otroško kožo. Posebno pozornost posvetite robu las, pazduh in ja, tudi sramnemu območju.

Če ste vseeno zbrali klopa, ne paničite. Oblačila, nagnjena klopom, razkužite v sušilniku ali na neposredni sončni svetlobi. Če je žuželka prebodla vašo kožo, jo čim prej odstranite s pinceto. Preprosto ga potegnite, ne zvijajte. Območje razkužite z milnico ali alkoholom in hranite žuželko v dobro zaprti viali, če jo boste pozneje morali pregledati. Dlje časa je bil žuželk v vaši koži, večje je tveganje.

Prvi opozorilni znak okužbe z lajmom je, da če se rdeči madež, podoben koktajlu, okoli ugriza klopa pojavi kakšen teden ali dva in ostane na mestu do tri do pet tednov, to ne mine. Če imate tudi simptome, kot so bolečine v sklepih, mrzlica, zvišana telesna temperatura ali utrujenost, čim prej obiščite zdravnika in sporočite, da ste imeli ugriz klopa. V tem primeru je morda dobro obdržati napadalca. V nasprotnem primeru lahko bolezen učinkovito ozdravimo z velikim odmerkom antibiotikov, prej se bo izkazalo, prej se lahko od nje ozdravimo.