Oldal kiválasztása

Tako kavo zjutraj pijejo Švedi in Norvežani

Mislite, da ste vse videli na kavi? Verjetno še niste poskusili ene najbolj posebne različice! Tukaj je norveška jajčna kava!

V nordijskih državah, na Švedskem in Norveškem, je oddih za kavo sveta stvar. Večkrat na dan odložijo službo, da popijejo velik vrček kave, razbijejo torto in se seveda malo sprostijo. Katera pa je najbolj priljubljena kava?

Ste že slišali za jajčno kavo? Resda se sliši nekoliko strmo, je pa tudi zelo slasten, svilnatega okusa in tudi hranljiv. Jajca lahko celo zmanjšajo kislost zmlete kave slabe kakovosti, hkrati pa povečajo vsebnost hranil v končni pijači. Prvotno je bil recept zasnovan tako, da so poceni kave pitne in tako prihranijo denar. A od takrat je postalo jasno, da so vse vrste mlete kave okusnejše, če jih pred kuhanjem zmešamo z jajci. Ljubitelji jajčne kave imajo radi to pijačo ravno zato, ker čeprav sledi tradiciji razredčenih kav v ameriškem slogu, ni z okusom vode, pa vendar ni tako kisla in močna kot naši espressi iz italijanske kuhinje. Lahko ga pijemo s katerim koli okusom, mlekom ali smetano, počasneje ga dviguje, vendar energijsko raven ohranja dlje kot močna espresso kava. Poleg tega ne povzroča pritožb niti za občutljive želodce, kar pomeni, da je odličen za jutranjo pijačo.

Če ga želite preizkusiti, ga ni težko narediti. Poleg mlete kave norveški baristi preprosto zmešajo jajce in iz njega pripravijo vroč napitek. Končano kavo filtriramo, da se znebimo jajčne mešanice, zbrane na dnu. Vendar jajce samo deluje kot filter, saj kavna zrna nase veže nase, kar pomeni, da je pogosto dovolj, da gotov kavni napitek natočimo z vrha. Recept že pokažemo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Sestavine:
10 skodelic vode
1 skodelica hladne vode
Pol skodelice mlete kave
1 jajce

Priprava:
Za večji del kave zavrite 10 skodelic vode.
V loncu temeljito zmešajte pol skodelice mlete kave z jajcem in malo vode.
Maso kave vlijemo v vročo vodo, premešamo in dušimo 2-3 minute.
Kavo odstavite z ognja, dodajte skodelico hladne vode. Ta “hladni šok” pomaga, da se kava in jajca potopijo na dno posode.
Kavo precedite, da se znebite jajčne mase, zbrane na dnu, in jo že lahko popijete. Začinite s sladkorjem, medom, sladilom, po želji pa lahko dodate tudi mleko.