Oldal kiválasztása

Ta poškodovanega psa zdaj praznujejo po vsem svetu

Ameriška vojska noče razkriti imena junaškega psa, vpletenega v vojaško akcijo proti Abu Bakru al Bagdadiju. Ameriški predsednik Donald Trump je na enem največjih mest v skupnosti delil sliko psa.

Kot je znano, so ameriške sile med vojaškimi akcijami vdrle v skrivališče voditelja Islamske države. Po natančnem zračnem napadu so moški posebne enote vdrli v hišo, kjer so ubili dve ženski. Tako kot vodja Islamske države so nosili eksplozivne jopiče, vendar se je vse zgodilo tako hitro, da jih niso imeli časa aktivirati. Al Bagdadiju je uspelo pobegniti v predorski sistem pod hišo, a je končal v slepi ulici. V tem trenutku se je odločil, da se bo razstrelil s svojimi tremi otroki, ki naj bi bili med begom uporabljeni kot živi ščit. Američani so pričakovali, da bo teroristični voditelj storil samomor, zato ni sledil pes, ampak sledil je al Bagdadi, v eksploziji pa se je poškodoval štirinožni bojevnik.

Sčasoma so ga vojaki sledili na varno mesto. Ime in pasma živali, ki jo od takrat imenujejo junaka, vojska sicer ni razkrila, a Donald Trump je fotografijo psa odklenil iz šifriranja. Ameriški predsednik je v svojem postu na Twitterju omenil živalsko junako kot čudovit pes in dodal, da je odlično opravil.

Fotó: pixabay.com

Medtem je vojska povedala, da je bil pes po vojaških dolžnostih na poti k ozdravitvi. „Pes je utrpel le manjše telesne poškodbe”- je na tiskovni konferenci v Pentagonu dejal Mark Milley, vodja Združenega poveljstva štaba. „Žival je naredila ogromno storitev” – je dodal. Milley ni želel razkriti imena psa, saj je bil še vedno na območju misije.