Oldal kiválasztása

Super žele trik, to vam bo všeč!

Žele je običajno hrana, iz katere se le malo kuha. Ko končate z ogromnim loncem, to vedno povzroči glavobol za to, kar vzamemo ven.

Ko se vreme precej ohladi, gospodinje začnejo kuhati žele. Ko pa osnovni sok naredite z dobrimi številnimi skodelicami, se dela lahko naveličate, saj dober žele zahteva vsaj 4-5 ur kuhanja.

Veliko vprašanje v tem trenutku je, za kaj vzamemo končni žele. Mnogi ljudje izberejo velike sklede za zamrzovanje, čeprav to v resnici ni dobra ideja. To je zato, ker toliko želeja ne zmanjka naenkrat, zato posodo, ki jo začnete, vedno položite nazaj pokrito v hladilnik. A po tretjem krogu je videti, kot da se vsaj ena divizija sprehaja po želeju. Zagotovljeno je, da družina ne bo našla niti nedotaknjenih delov zares zaželenih.

Veliko bolje je žele shraniti razdeljen na porcije, saj bo tako bolj prijeten. Tik pred uživanjem samo pokrijemo vsebino posode na velikem krožniku, lahko gremo z nekaj čebule ali limone ali kisa po okusu.

Želimo vam dober tek!

Tako nastane pravi žele!

Sestavine za 10 krožnikov želeja

4 kg žele mesa (nohti, koža, praščev rep, koža gobca)

2 korenja (neobvezno)
2 repe (neobvezno)
3 jajca (neobvezno)
20-30 zrn črnega popra
sol

Obstaja 5 skrivnosti kuhanja želeja:

1. Izberite kakovostne sestavine!
Najbolje je, da sestavine razvrstite v lonec. Vključite zglobe in nekaj nohtov, prašičja ušesa, repove in koščke kože. Vsi ne marajo hrustanca, zato imejte zadostno količino pustega mesa. Kože je treba pravilno očistiti. Želeni geli iz vsebnosti kolagena v koži modre in kosti. Če delež delov noža ne zadostuje, sok ne more zamrzniti.

2. Kuhajte na majhnem ognju – najmanj 4-5 ur
Dolg čas kuhanja je pomemben, da vsi želatinasti materiali zavrejo iz sestavin in da žele dovolj vibrira. Čim počasneje in dlje kuhate, toliko jasnejši bo končni rezultat! Ne kuhajte soka, ampak kroglice. V soku naj nastanejo majhni mehurčki glave.

3. Bodite pozorni na začimbe!
Vključite dovolj česna, popra v zrnju in soli. Količina zelenjave je stvar okusa.

4. Med kuhanjem večkrat odcedite maščobo s površine soka.
Če ga ne odstranite, bodo tudi sklede na vrhu želeja. Resda ga lahko snamete, a pogled ne bo čudovit.

5. Poskusite proti koncu kuhanja.
Na krožnik damo žlico soka in za nekaj minut ohladimo v hladilniku. Če začnete želatinirati, si lahko upate v krožnike. Če ne zmrzne, vse skupaj vlijemo nazaj v ponev in kuhamo naprej, da skuhamo nekaj soka.

+1 nasvet: Poskrbi na postrežbo!

Vedno filtrirajte želejev sok v krožnike. V nekaj urah je zamrznil do popolnosti.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Če je mogoče, ga ne dajte v globoke krožnike, temveč v sklede brez sklede, ki jih boste kasneje spremenili v lep krožnik. Praznična miza, poseben spektakel za goste! Na ta način ga lahko postrežete tudi kot predjed. Prav tako lahko jeste žele z limono, kisom, gorčico, hrenom in vloženo čebulo. Vrh lahko potresete z rdečo papriko, soljo, poprom. Zraven se poda francoska solata in majoneza.