Oldal kiválasztása

Super zdrav in celo zaužit: to je začimba, ki jo potrebujete za kosilo

Ta začinjena začimba je eden izmed najboljših prijateljev vaše prehrane in resnično zažge te odvečne kilograme! Poleg tega obstajajo tudi druge pomembne zdravstvene koristi njegovega uživanja. Seveda ni vredno pretiravati, vendar ga lahko uporabljate samozavestno! Začinite!

Čiliji že dolgo šepetajo, da pospešijo metabolizem in pomagajo izgubiti kilograme. Zato je na voljo več razstrupljevalnih, zaužitih sestavin hrane in pijač. Kapsaicin, aktivna sestavina čilija, pozitivno vpliva na zdravje na več frontah. Edina okoli njih je, da resnično pospeši vaš metabolizem in s tem podpira hitrejše hujšanje. Z rahlim dvigom telesne temperature hitreje kurite kalorije. Seveda tudi kapsaicin ni panaceja, zato se posledic sladke hrane ne boste znebili, tudi če boste jedli vročo pred ali po njih, a v bistvu zdrava prehrana vam lahko daje plus, da morate hitreje shujšati.

Kapsaicin je tudi analgetik, učinkovina v številnih topičnih analgetičnih kremah in drugih formulacijah. Najprej opeče, šele kasneje uspešno lajša bolečine. Prav tako je polna antioksidantnih spojin, ki preprečujejo prezgodnje staranje in preprečujejo bolezni. Rinitis pomaga tudi zato, ker začinjena hrana krči nosne kapilare, s čimer odpravlja nosno kongestijo. Izboljša prekrvavitev drugod po telesu in lahko pomaga preprečiti nastajanje oblog v krvnih žilah, kar povzroči vazokonstrikciju.

Fotó: pixabay.com

Vendar uporaba začinjenih začimb ni pretiravanje, saj močna hrana lahko draži želodec tistih, ki so ji nagnjeni, in lahko sčasoma celo zmehčajo okusne brsti. Zato je najbolje, da ga začinite s hrano, kot je pečen piščanec, vroče omake ali juhe.