Oldal kiválasztása

Stroga sprememba: na avtobusih v mestu Cluj-Napoca so prepovedali glasno telefoniranje

Mestni svetniki bodo uvedli tudi druge ukrepe z namenom, da bi se prebivalci bolj umirjeno posluževali javnih prevoznih sredstev.

Mestni svet Cluja-Napoce je na septembrski seji izglasoval novi pravilnik o javnih prevozih. Od sedaj naprej velja prepoved glasnega telefoniranja na javnih prevoznih sredstvih, prav tako je prepovedan vstop na javne prevoze v oblačilih, ki bi lahko umazala prevozna sredstva – so v torek sporočili iz kabineta podžupanje Emese Oláh.

Prav tako bo veljala prepoved prevažanja različnih izdelkov v velikih embalažah, ena oseba lahko zasede s svojo prtljago kvečjemu 2 sedeža in za obe sedišči je potrebno kupiti vozovnico. Z javnimi prevoznimi sredstvi se ne smejo voziti osebe, ki prevažajo vnetljive, eksplozivne in strupene ali radioaktivne snovi. Prepovedan bo vstop s paketi oz. prtljago, ki bo oddajala neprijetne vonjave. Na javnih prevozih bo prepovedano beračenje, osebam, ki bodo pod vplivom alkohola, bo prepovedan vstop, ne bo se smelo prodajati in kupčevati ter kaditi – ta prepoved velja tudi za elektronske cigarete.

Fotó: pixabay.com

Kaznivo je plakatiranje, risanje grafitov, uničevanje. Potniki se ne smejo naslanjati na okenske površine, vrata ali v primeru zglobnih avtobusov na zglobni povezovalni del, ne smejo se voziti s tekočimi stopnicami in ne smejo na silo odpirati vrat avtobusa. Ne smejo žaliti sopotnikov, motiti šoferja ali kontrolorje in se ne smejo perverzno vesti. Prevoz psov, mačk in drugih hišnih ljubljenčkov je dovoljen pod posebnimi pogoji.

V primeru kršenja pravil morajo potniki računati na visoke kazni, ki so od 100 do 500 lejev, odvisno od stopnje kršitve – piše Maszol.