Oldal kiválasztása

Sto kilogramov zlate medalje je ukradla arabska kriminalna banda

Berlinsko sodišče je marca 2017 iz muzeja Bode v Berlinu obsodilo tri vlomilce, ki so ukradli sto funtov zlatnika.

Dva vlomilca, eden 23, drugi 21 pa obsojen na štiri leta in pol zapora. Oba sta člana razvpite arabske kriminalne tolpe. Tretji obsojenec, 21-letni varnostnik muzeja, je zaradi ropa dobil tri leta in štiri mesece zapora. Sodišče je oprostilo četrtega obtoženca, ker je bil spoznan za krivega.

Po posnetkih varnostnih kamer so trije tatovi umetnosti po železnem mostu poleg muzeja ponoči splezali po lestvi skozi okno.

Iz posnetka je razvidno, da so pridobili kovanec v premeru pol metra in zbežali s svojim plenom, preden je prišla policija.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Policisti so storilce aretirali v veliki raciji julija 2017.

Ukradeni kovanec, ki ga je Kanadski državni kovnik izdelal leta 2007 in je bil vključen v Guinnessovo knjigo rekordov, je bil največji zlatnik na svetu v času izdelave. Njegova posebnost ni le njegova izjemna velikost, temveč tudi čistost; Ima 999,99 enot zlata na 1000 enot.

Na eni strani II. Tu je portret britanske cesarice Elizabete s kanadskim simbolom na drugi strani, trije javorjevi listi. Od tod tudi izvira njegovo ime: Veliki javorjev list. Le pet teh kovancev je bilo izdelanih v kovnici iz Ottawe.