Oldal kiválasztása
News

Starodavna znanost naše babice je, kako si doma pripravimo kruh

Vedno lahko pride do situacije, ko kruha preprosto ne morete dobiti v trgovini. V tem primeru je znanje, kako narediti pekarno za družino, zelo koristno. Te recepte je nemogoče zmešati!

Ni vedno nujno, da kruh preprosto odložite s police; na primer že obstajajo primeri pomanjkanja hrane zaradi neviht. Dandanes je marsikdo zaskrbljen zaradi epidemije in se sprašujejo, kako odvezati gospodinjstvo iz trgovin. No, za kruh je to zelo preprosto: naučiti se moraš nekaj osnovnih tehnik. Na srečo vam ni treba dodajati ničesar dodatnega, čudovite kruhke lahko spečete v najpreprostejši peči na plin.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

1. Osnovni recept Boros Vali
Domačinka iz okrožja Szabolcsa je postala zelo priljubljena s peko kruha in ne slučajno; ne zapleta recepta, ta kruh je točno tisto, kar so spekle naše babice.
Sestavine za pripravo
40 kg moke
1 dkg kvasa
3 dl vode
Zvečer pred peko vmešajte cmoke in pustite pokrite čez noč v naraščajoči skledi. Naslednji dan temu dodajte ostale sestavine.

Sestavine za gnetenje
60 dkg moke
2 dkg soli
2 dkg kvasa
3 dl vode
Priprava:
Sestavine dobro premešajte; testenine so dobre, če se ločijo od stene sklede in postanejo zajemalka. Dvakrat počakajte štirideset minut, da testo počiva na toplem. Gnetemo med dva dviga, nato pa po drugem oblikujte štruco. Pečico segrejte na 250 stopinj in pustite, da se oblikovani hlebček dvigne v posodi Jena še 20 minut. Po zarezi ga razpršite z vodo in postavite v pečico. Ko začne porumeniti, odstranite vrh posode in pecite še 15 minut.

2. Hitra domača štruca
Če nimate veliko časa, lahko kruh naredite s krajšanjem in brez gnetenja, toda v tem primeru morate biti zelo pozorni na teksturo testa: ne bo enako kot pri tradicionalnem kruhu.

Sestavina
50 dkg moke
4 dl mlačne vode
2,5 dkg kvasa
0,5 čajne žličke sladkorja

Priprava:
Kvas segrejte v mlačni vodi s sladkorjem in v veliki posodi razdelite vse sestavine. Testo bo lepljivo in mehko kot cmoki. Pokrijte in postavite na toplo mesto za 1 uro. Testo razvaljamo na mokasto desko in oblikujemo hlebec. Ker se testo lepi, morate hitro delati. Odrežite vrh in ga pustite počivati pet minut. Potresemo z malo moke, potresemo z mlačno vodo in popečemo na 200 stopinj v predhodno ogreti pečici. Na dno pečice dajte nogo vode. Vaš kruh bo rjavil 40-45 minut.

3. Kruh v šolji
To je tudi hitro odpravljanje, vendar mnogi pravijo, da ne bo pravi kruh. Vsi pa se strinjajo, da ko nujno potrebujejo dodaten čas, še vedno opravijo več kot nakupujejo.

Sestavina

1 skodelica tople vode
1/4 šolje mleka
3 žlice sončničnega olja
pol čajne žličke sladkorja
pol čajne žličke soli
eno in pol čajne žličke kvas v prahu
3 skodelice moke

Priprava
Kvas s sladkorjem segrejte v toplem mleku, nato dodajte toplo vodo in premešajte. Nato dodajte olje, nato dodajte moko in sol ter vse skupaj pražite. Mehko lepljivo testo bo končni rezultat, ki ga je treba vzhajati eno uro. Po tem lahko pride malo olja in ga po temeljitem gnetenju damo v skledo Jena. Pojdi gor še 30 minut. Ko ga daste v pečico, v vodo položite malo vode. Pečemo v 180-stopinjski predhodno ogreti pečici 40 minut.