Oldal kiválasztása

Slovenija: s tem je konec epidemije

Tudi državljanov EU ni treba v karanteno.

Slovenska vlada – prva v Evropi – je v četrtek zvečer uradno sporočila, da se je v državi končala epidemija koronavirusa, potem ko so oblasti v zadnjih dveh tednih registrirale manj kot sedem primerov koronavirusa na dan.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Tudi mejni nadzor je bil sproščen

Obvezna karantena za državljane EU, ki prihajajo v Slovenijo, je ukinjena, zato tistim, ki vstopajo, ni več treba skozi sedemdnevno karanteno kot doslej – je vlada zapisala v izjavi.

Dve milijoni držav, ki mejijo na Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, so od izbruha oziroma 12. marca doslej poročale o 1.444 koronavirusnih okužbah in 103 smrti.

„Sloveniji je epidemijo v zadnjih dveh mesecih uspelo omejiti. Slovenija ima trenutno najboljše epidemiološke razmere v Evropi” – je v parlamentu dejal slovenski premier Janez Janša.

Konec epidemije pomeni tudi, da bodo konec maja sprejeti ukrepi – vključno s finančno podporo državljanom in podjetjem – ki jih je prizadel koronavirus.

V izjavi vlade je tudi poudarjeno, da tuji državljani, ki kažejo znake okužbe s koronavirusom, še vedno niso dovoljeni v državo. Tako bo 14-dnevna karantena ostala za tiste, ki prihajajo izven Unije, razen diplomatov in zaposlenih v prevoznih podjetjih.

V državi ostaja uporaba maske v notranjih enotah obvezna in ljudje morajo biti vsaj 1,5 metra oddaljeni drug od drugega, pri vstopu pa si morajo vsi razkužiti roke.
Vlada je 20. aprila začela olajševati omejitve, naslednji teden pa bi se lahko odprli bari, restavracije in manjši hoteli.