Oldal kiválasztása
News

Sklicujoč se na klimatske spremembe bi Evropo preplavili migranti

Stranka Zelenih v Nemčiji izvaja jekleno migracijsko politiko, zamaskirano v klimatske spremembe. O njihovem predlogu je v petek že tekla razprava v nemškem parlamentu. Predlagajo namreč, da bi prebivalce območij, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo, bilo potrebno preseliti v druge države.

Predstavnica stranke Zelenih, Claudia Roth, ki je tudi podpredsednica nemškega parlamenta, zahteva v imenu svoje stranke, da se zaradi globalnega segrevanja uvede pojem klimatskega potnega lista. Ta dokument bi lahko dobile osebe, ki živijo na področjih, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo. Klimatski potni list bi migrantom omogočal, da jih preselijo v državo, ki jo klimatske spremembe ne ogrožajo v tolikšni meri. Tam pa bi nemudoma prejeli tudi državljanstvo in vse pravice, ki izhajajo iz tega naslova.

Ni nobenega čeja, pa azila in podobnih vprašanj: klimatski potni list, prerazporeditev, državljanske pravice – to je vrstni red …

Fotó: pixabay.com

Zeleni v Nemčiji so torej že v petek opozorili vlado, da mora težiti k ureditvi te zadeve. Kot je Rothova povzela:

Eden od vzrokov za migracije in valov prebežnikov so tudi klimatske spremembe. To se občuti zlasti na jugu. Ljudje, ki živijo na tistih predelih, pa so najmanj odgovorni za podnebne spremembe. To je torej vprašanje globalne pravičnosti. V Nemčiji se je do sedaj premalo ukvarjalo s to zadevo.

Po mnenju političarke bi bilo potrebno začeti s prebivalci otokov v Tihem oceanu, katerih domove bo voda kmalu zalila.

Ti ljudje ne morejo ostati brez državljanstva, zato morajo dobiti državljanske pravice nove domovine
-je zaključila Claudia Roth.