Oldal kiválasztása

Škandal je zadel kvalifikator Lp, Hitlerjev duh je preganjal

Sramne interlude so pretresle razpoloženje. Konec koncev je bil čudež, da so sploh igrali tekmo Bolgarija-Anglija.

Nogomet je zasenčilo vedenje nekaterih domačih navijačev med bolgarsko-angleškim evropskim prvenstvom v Sofiji. Občasno so rasistične rigme znova in znova zajahale, saj se je več nacinovskih huliganov družilo z nacističnimi luknjami – in trezno večino.

Predvsem eden od angleških igralcev z obarvano kožo, Tyrone Mings, je bil tarča, morda zato, ker je bil tisti, ki se je uprl najbolj odbojni provokaciji.

„Bil sem užaljen med ogrevanjem, kar sem takoj prijavil sodniku”

-je dejal 26-letni branilec Bournemouth-a.

Hrvaški sodnik Ivan Bebek je nato prvi polčas dvakrat prekinil. Govorniku je dejal, da bo, če se bo agresija na odru nadaljevala, dvoboj odnesel, vendar je to delovalo le nekaj ur. Policija je iz bolgarskega tabora izvlekla 25-30 zamaskiranih huligana, kapetan ekipe Ivelin Popov pa se je strinjal s svojimi podporniki, zato se je igra nadaljevala po posvetovanju z inšpektorjem UEFA.

Fotó: pixabay.com

Vendar pa je Mings tudi priznal, da angleška ekipa po odmoru ni hotela zapustiti slačilnice, ampak je še naprej prepričevala svojega tiskovnega šefa. V drugem nizu so bile prepovedane ploščice, saj je gostujoča ekipa plemenito maščevala: z goli Rashforda, Barkleyja, Sterlinga in Kaneja so s 6: 0 premagali Bolgarje.

Angleži iz skupine A so na 6 tekmah (na 3 točke pred Čehi in 4 točke pred Kosovo) v skupnem seštevku pomerili z 15 točkami, Bolgari pa so na 7 tekmah premagali.