Oldal kiválasztása

SEZONA PRIHAJA: BO OD TEGA POPOLN KISLE KUMARICE

Ali molijo za kavboja, a ga nekako nikoli ne naredijo popolnega? Naj vam pokažemo zlata pravila! Če sledimo temu opisu, ga ne bomo nikoli več pokvarili!

Res je, da se zdi preprosto, a vseeno je lahko pokvariti to slastno poletno kumarico, a če bomo pozorni na nekaj malenkosti, bomo imeli popolnoma hrustljav, prijetno kiselkast, super rogljiček! Res se splača narediti doma, saj ga lahko dobimo iz četrtine cene kislih kumaric, ki se prodajajo na trgu in bo veliko bolj okusna. Nastavitev traja le 20 minut!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

SESTAVINE:
1 steklenica od 5 litrov
2 kg šopek kumar (dolžine 10-15 cm)
2 sveženj mladega kopra
2-2,5 l vode
2 veliki jedilni žlici soli
pribl. 30 dkg kruha

PRIPRAVA

Zavremo vodo s soljo. Medtem ko vre, pripravimo kumare.

1. Odrežite konce, razdelite!
Kumare temeljito operemo. Odrežite konce. Čeprav je grenak le konec proti steblu, je treba odstraniti tudi drugo konico, da potem lahko fermentirajoči sok »deluje«. Zato je treba kumaro prerezati po dolžini, da lahko sok iz kislega testa steče skozi sredino.

2. Intenziven okus kopra
Na dno izplakanega kozarca razporedite del kopra. Dober je tudi star koper, svež pa daje veliko bolj živahen okus.

3. Postavite kumare!
V kozarec damo kumare v stoječem položaju. Če steklenico malo nagnemo, bo šlo zlahka. Na prvo vrsto kumaric ponovno damo koper, tu lahko pride naslednja vrsta kumar, nato spet koper.

4. Za dober sok potrebujete vročo vodo
Ko pridemo sem, bo voda zagotovo zavrela. Zelo previdno prelijte kumaro s to vročo slano vodo, da jo dobro prekrije.

5. Najboljši je polrjavi kruh s tradicionalno fermentacijo
Ni pomembno, s katerim kruhom začnemo postopek fermentacije. Najboljši je polrjavi kruh, saj je bolj verjetno narejen iz kislega testa, ki vsebuje pravi kvas. V ta namen lahko uporabite tudi suh kruh. Umetno napihnjeni sendvič kruhi ameriškega tipa pa lahko vodijo do fermentacije v napačno smer, kumare pa se zlahka zmehčajo ali celo zaudarijo. Plast kruha naj sega do ustja steklenice, vanjo nalijte več soli, da se zmoči.

 

6. Nadoknadite prekuhano vodo!
Polno steklenico kumare damo v skledo, saj bo ves sok zavrel, ko se začne fermentacija. Kasneje vedno dolivamo uhajajočo tekočino, saj se del kumare, ki štrli iz soka, pobeli in zmehča.

7. Pokrij!
Fermentirajočo kumaro hranite pokrito. Tudi ustja steklenice ne napolnite s kruhom, saj lahko napihnjen kruh ali vroča zaloga dvigneta krožnik. Čeprav morate kozarec postaviti na topel, pekoč dan, da naredite kislo kumaro! Vsebina steklenice se lahko tako dvigne, da se lahko uničijo kvasovke, ki izvajajo fermentacijo. Nato jih nadomestijo drugi mikroorganizmi in vodijo v fermentacijo v napačno smer. Posledično se kumara zmehča in pokvari.

Če so izpolnjene vse točke, je popolna kisla kumara pripravljena 4. ali 5. dan, odvisno od vremena. Dvignite plast kruha, kumaro dajte v manjše kozarce, nanjo precedite sok, lahko greste v hladilnik! Ostaja svež 2-3 tedne. Hladno je najbolj okusno!