Oldal kiválasztása

Senat Donalda Trumpa oprostil vseh obtožb

Končala se je dolga gonja prot ameriškemu predsedniku: v sredo zvečer je senat ovrgel vse obtožbe zoper predsednika Donalda Trumpa, ki se nanašajo na ustavni pregon (impeachment), in sicer v obeh točkah ustavne obtožbe – obtožbe zaradi zlorabe položaja in obtožbe zaradi oviranja dela kongresa – tako je predsednik ostal v svojem uradu. Združene države Amerike se po tem lahko posvetijo letošnji predsedniški kampanji, kjer ima največ možnosti za ponovno izvolitev prav Trump.

Za odstranitev predsednika bi bila potrebna dvotretjinska večina, ki bi podprla obe obtožbi. Ta pogoj pa ni bil izpolnjen.

Na glasovanju o ustavni obtožbi zlorabe položaja je izmed vrst republikanske stranke edino Mitt Romney glasoval za obsodbo Trumpa in vsi demokratski senatorji. Republikanska stranka, ki ima večino v senatu, je s svojimi 52 glasovi ovrgla ovadbe. Podobna usoda je čakala tudi drugo ustavno obtožbo – oviranje dela kongresa. Za obsodbo je glasovalo 47 senatorjev, obtožbo pa je zavrnilo 53 senatorjev, tako so Donalda Trumpa oprostili tudi te obtožbe.
Po tem je senat tudi uradno zaključil postopek ustavnega pregona zoper Trumpa.

Tako demokratska stranka kot republikanska sta se za delo zahvalili Johnu Robertsu, vrhovnemu sodniku na obravnavi, ki je med drugim tudi predsednik zveznega vrhovnega sodišča, ki ima vlogo ustavnega sodišča. Roberts je podal izjavo z upanjem na srečanje v prihodnosti v »srečnejših okoliščinah«.

V senatu demokratom ni uspelo zbrati dvotretjinske večine za odstranitev predsednika, s čimer se je postopek uradno zaključil. Postopek je trajal tri tedne in v zgodovini Združenih držav Amerike je bil tretji tovrstni. Kljub temu ni zaznati znakov, da bi končna odločitev pripomogla h koncu zagrenjene politične bitke. Demokrati so namreč skeptični in dvomijo v zakonitost postopka impeachmenta, saj ni bilo nobenih prič. Hkrati so republikance obtožili, da so z Belo hišo sodelovali pri prikrivanju dokazov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Donald Trump je svojo zmago proslavil s tekstovnim sporočilom na Twitterju. Hkrati je napovedal, da bo v četrtek opoldne – ob 18.00 po madžarskem času – imel govor v Beli hiši. Napisal je, da je bil postopek ustavne obtožbe proti njemu zavajajoč. Med drugim je objavil tudi 30-sekundni video, na katerem je v vlogi kandidata pred plakati za naslednje predsedniške volitve in tudi za volitve čez desetletja, stoletja, v prihodnosti. K temu je bil dodan napis s sporočilom »Trump4eva«, kar pomeni »Trump za vedno«. Proti predsedniku so še lani decembra v predstavniški hiši sprožili postopek ustavne obtožbe (impeachment). Ena od obtožb zoper njega je bila zloraba položaja, ko je izvajal pritisk na voditelja tuje države (predsednika Ukrajine), da bi preiskal svojega potencialnega političnega tekmeca pred predsedniškimi volitvami leta 2020. Proti njemu je bila podana še ena obtožnica, in sicer naj bi onemogočal in zaviral delo kongresa pri razkrivanju dejstev. Donald Trump je do konca procesa vztrajal, da nič slabega ni storil.