Oldal kiválasztása

Šele sedaj so sporočili žalostno novico: umrl legendarni astronavt

Center za vesoljske plete je objavil, da je umrl nemški astronavt.

V 82. letu starosti je 21. septembra umrl Sigmund Jähn, prvi nemški astronavt – piše Space.com. O smrti legendarnega astronavta je poročal Nemški center za vesoljske polete (DLR).

 

Vzhodnega Nemca Jähna so leta 1976 izbrali za sodelovanje v programu Interkozmos, ki ga je podpirala Sovjetska zveza. Tako je Jähn leta 1978 v vesolju preživel 7 dni, 20 ur in 49 minut. V tem času je s kolegi na vesoljski postaji Saljut-6 izvedel različne raziskovale poizkuse.

Jähn se je izučil za tiskarja, leta 1955 pa se je pridružil Zračnim silam nacionalne ljudske vojske NDK. Leta 1966 je bil sprejet na Letalsko akademijo Gagarin v bližini Moskve. Po poletu v vesolje se je vrnil v Vzhodno Nemčijo, kjer se je zaposlil v novoustanovljenem vesoljskem centru.

Fotó: pixabay.com

Po združitvi obeh Nemčij je imel pomembno vlogo pri vzpostavljanju stikov med DLR in Evropsko vesoljsko agencijo ter je prispeval k pripravam petih nemških astronavtov. Leta 2002 se je Jähn upokojil, a je ves čas aktivno sodeloval pri popularizaciji nemških poletov v vesolje.

Za svoja prizadevanja je prejel priznanje heroj Sovjetske zveze in junak Nemške demokratične republike. Leta 2001 so po njem poimenovali asteroid 17737 za Sigmundjäh.