Oldal kiválasztása

Še znanstveniki so onemeli, o lobanjah, ki naj ne bi bile zemeljske, se odkrili sledeče

O lobanjah, ki so jih našli na Hrvaškem in za katere so predpostavljali, da so nezemeljske, se je izkazalo, da so pripadale mladim podhranjenim otrokom.

Skupina arheologov je na Hrvaškem odkrila tri stare lobanje, od tega sta bili dve tako deformirani, kot bi bili ostanki Nezemljanov. Vsako lobanjo so obravnavali na svojevrsten način, s čimer so poudarili, da so pokojni izvirali iz različnih kulturnih sredin.

V zgodovini ni bilo nič nenavadnega, da so lobanje umetno preoblikovali. To je bila praksa v Evraziji, Afriki in Južni Ameriki. Lobanja novorojenčkov je še prožna, lahko s oblikuje, kar so izkoristili tudi ljudje v davnini. S tem so želeli izpostaviti položaj in status posameznika v družbi ali pa so le menili, da bo deformirana lobanja lepša od naravne. Najstarejše preoblikovane lobanje so do sedaj našli na področju današnje Kitajske, starost teh dosega 12 000 let.

Fotó: pixabay.com

Znanstveniki so lobanje na Hrvaškem odkrili že leta 2013 pri izkopavanju arheološkega najdišča Hermanov vinograd. Raziskave človeških ostankov so potekale med letoma 2014 in 2017. Na podlagi rezultatov, s katerimi so javnost seznanili sedaj, je bila starost pokojnikov med 12 in 16 let. Vsi so bili podhranjeni, vendar to ni botrovalo njihovi smrti. Vzrok njihove smrti je najverjetneje bila hitro napredujoča bolezen, ker na kosteh ni znakov poškodb. Ob trupla niso pokopali nobenih predmetov.

Raziskava je podala odgovor tudi na to, da so otroci živeli med letoma 415 in 560. To je bil čas velike selitve narodov, ki je nastopil kmalu po padcu Rimskega cesarstva. Odkrili so tudi, da trupla izvirajo iz zahodne Evrazije, Bližnjega Vzhoda in vzhodne Azije. Po mnenju arheologa Maria Novaka so s preoblikovanjem lobanj želeli poudariti, da so osebe iz različnih kulturnih okolij. Novak in njegovi sodelavci nadaljujejo z iskanjem podobnih deformiranih lobanj v Evropi – piše na straneh revije Origo a Live Sciencee.