Oldal kiválasztása
News

SE OGREVATE NA DRVA? PRIHRANITE LAHKO, ČE POZNATE TE PREPROSTE TRIKE

Klasični štedilniki so spet v modi, a mnogi se pritožujejo, da uporabljajo veliko drv. Pokazali vam bomo, kako lahko svoj dom varčno ogrevate, da bo v vašem stanovanju toplo!

Marsikdo je lani zaradi podražitev komunalnih storitev domala panično kupoval peči in drva; nekateri so ta grelnik zapustili, drugi ga uporabljajo že leta. Čeprav večino pločevinastih peči v trgovinah imenujejo kar kamini, naj vas to ne zavede: današnje peči, čeprav izgledajo moderno, delujejo po enakem principu kot v času naših babic. Med kurilnimi napravami te porabijo največ lesa; lončena ali zidana peč je najbolj ekonomična rešitev, kar pa ne pomeni, da ne morete porabiti manj drv za ogrevanje s svojo navadno pečjo. Pokažemo vam, na kaj morate biti pozorni, da boste lahko kurili bolj varčno!

Dobro izberite peč
Nič ni bolj zoprnega kot preživljati zimo s premajhno pečjo – saj če jo kupiš premalo, nikoli ne bo dobro ogrela prostora, kamor si jo postavila. Če torej nameravate kupiti novo peč, izračunajte, koliko kubičnih metrov zraka morate ogreti; na spletu najdete veliko kalkulatorjev za to, če pa niste prepričani, vprašajte prodajalca v trgovini, kako velik štedilnik potrebujete. Za to morate vnesti, koliko kvadratnih metrov prostora želite ogrevati in kakšna je višina stropa – na podlagi tega lahko izberete peč s pravo zmogljivostjo. To je ena od osnov, kako lahko privarčujete pri ogrevanju, saj morate v večjo peč manjkrat naložiti drva, če želite toploto.

Privoščite si dober ogenj
Strokovnjaki si ne morejo kaj, da se splača ogrevati le s suhimi drvmi, to pa ni pomembno le zato, ker je zrak s kurjavo manj onesnažen in se v dimnik ne nabirajo saje, temveč tudi zato, ker mokra drva ne oddajajo toliko toplote. , kot suha. Z drugimi besedami, tudi če štedilnik napolnite do konca, vas bo ob njej zeblo. Suhih drv letos verjetno ne boste dobili nikjer, naslednje leto pa se splača drva naročiti vnaprej, na primer konec zime, sredi pomladi, da se posušijo za naslednjo sezono. Če je vaš les zelo moker, vzemite nekaj porcij okrog kamina in jih tam posušite, preden jih zažgete.

Ne preobremenjujte peči
Ali več lesa pomeni več toplote? Ni potrebno, še posebej pri zagonu vžiga! V tem primeru traja veliko dlje, da se kamin pregreje, zato bo stanovanje kasneje tudi toplo. Zlato pravilo je, da štedilnik napolnimo največ do 2/3; če ga redno preobremenjujete, se lahko celo pokvari. Poleg tega lahko s preobremenitvijo peči zadušite ogenj ali proizvedete preveč toplote, ki večinoma uide skozi dimnik.

Pametno dozirajte zrak
Pri kurjenju ogenj potrebuje več zraka, to lahko prilagodite z regulatorji vleka; ni dobro, če močno utripa, ali če samo utripa. Pri kurjenju ognja je dobro odpreti tudi okno, da se les lažje vname, saj dobi več zraka. Če ogenj že dobro gori in je kamin segret, lahko vlek zmanjšamo, vendar ga zapremo šele, ko drva že tlejo ali gorijo z modrikastim plamenom. Tako žerjavica dolgo ostane topla; glede na vrsto lesa vam ga ni treba več ur znova postavljati na ogenj.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Uporabite ventilator
V večini trgovin z domačimi izdelki lahko dobite ventilator za kamin, ki ga lahko postavite poleg peči in tako hitreje kroži vroč zrak po prostoru. To povzroči večji občutek toplote in se lahko izognete ogrevanju z manj gorilniki.

Pridobite grelni boben
Med kurjenjem peči gre veliko toplote skozi dimnik; to pa lahko uporabite tudi, če na cev peči namestite toplotni boben. V njem dolgo kroži topel zrak, njegova površina se segreje, toplota pa bo večja od enake količine lesa. Občasno preverite grelni boben, da vidite, ali so v njem usedline saj!