Oldal kiválasztása

Se oblačila težko sušijo v stanovanju? Ta trik bo pomagal

Sušenje oblačil v stanovanju v vlažnem in hladnem vremenu ni enostavno; čeprav je pomlad, lahko traja več dni, da se oblačila popolnoma posušijo. Pokazali vam bomo, kako lahko postopek pospešite!

Konec maja, začetek junija, največkrat se niti ne zdi, da bi sušenje oblačil v stanovanju predstavljalo težavo; toda letošnja pomlad se je tudi v tem pogledu temeljito odrekla pouku. V hladnem, deževnem vremenu se oblačila težko nezavedno posušijo, ogrevanja pa ni, zato je situacija še bolj zapletena. A ne samo ljudi, ki živijo v stanovanju, boli glava, kaj storiti s sušenjem oblačil po glavobolu, saj ga tudi v deževnem, mračnem vremenu ni mogoče pometati na vrtu. Če mokra oblačila ostanejo dlje časa na sušilnem stroju, imajo lahko neprijeten vonj. Pokazali vam bomo, kako se v stanovanju hitreje posušite!

1. Vseeno je, kakšen je sušilni stroj

Marsikdo ne razmišlja o kakovosti sušilca za perilo, čeprav je pogosto odvisno od tega, ali se oblačila sušijo počasi ali hitro. Na premajhen kos lahko valjate veliko bolj natrpano, zato je izhlapevanje počasnejše. Če imate veliko družino in pogosto perete, boste morda želeli dobiti vsaj dva večja sušilnika, ki ju boste zlahka zložili, ko je ne boste uporabljali.

2. Izberite najbolj vetrovno mesto

Vseeno je, kam gre sušilnik: ne postavljajte ga ob veliko pohištvo, kjer je manj zraka. Zanj je priporočljivo izbrati prostor, kjer zrak med prezračevanjem temeljito prežema.

3. Ni dovolj samo razporediti

Če želite pospešiti sušenje, oblačila občasno zavrtite. Če imate dvoslojni sušilni stroj, dno prenesite na vrh; če je enoslojna, oblačila obrnite. Če sploh nimate časa, da bi se z njim ukvarjali, na dno pogradnega sušilnika spakirajte manjše stvari, kot je spodnje perilo, na vrh pa večje kose. Oblačila se spodaj sušijo veliko počasneje kot zgoraj.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

4. Vseeno je, kdaj perete

Ni pomembno, kdaj začnete pranje: oblačila, razprta zgodaj zjutraj, se prej posušijo zaradi dnevne svetlobe in ogrevanja; k temu pripomore toplota, ki nastane med gospodinjskimi opravili.

5. Uporabite pralni stroj

Na večini strojev je hitrost ožemanja nastavljiva; če ga kdaj uporabljate pri nizkih hitrostih, ga v vlažnem vremenu nekoliko dvignite. Z njim prihranite veliko časa.

6. Včasih potrebujete malo pomoči

V slabo prezračevanih domovih je resna težava vlaga, na katero je sušilnik perila temeljito postavljen z lopato; plesen se zlahka naseli v kotih. Morda boste želeli razmisliti o nakupu sušilnika, če pa se ta razmeroma draga naložba ne ujema, bo na voljo cenejši razvlaževalnik zraka. Večina slednjih ima funkcijo sušenja perila; če je zrak zelo vlažen, ga je vredno postaviti zraven sušilnika za perilo; stroj suši oblačila s kroženjem zraka.