Oldal kiválasztása

S to učinkovito metodo se resnično lahko znebite uši

Končno začne vzhajati, drevesa, okrasne rastline postanejo zelene; pomeni pa tudi, da se pojavijo listne uši. Če se želite kemično braniti pred njimi, je ta izum izumljen za vas!

Uši lahko v nekaj tednih porežejo tudi najbolj zdrave rastlinske domove; ni čudno, da hobi vrtnar stori vse, da se jih na kratek način znebi. Ta škodljivec okuži izjemno hitro in uniči celo v nekaj dneh; saj praktično posrka življenjsko silo iz vaših zelo negovanih rastlin. Večina se jih reši s škropljenjem; da pa listne uši izginejo, se vam ni treba dotikati kemikalij; dovolj je, da gremo v komoro in iz nje vzamemo sodo bikarbono in kis.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Uši se rade naselijo na steblih, listih in plodovih rastlin in niso izbirčne: s prednostjo napadajo vrtnice, sadike vrtov in celo drevesa. Če okoli ene od svojih rastlin vidite veliko mravelj, sumite, da so se na njej naselile uši. Za iztrebke uši je medena rosa najljubša poslastica mravelj, ki jih ščitijo in celo nosijo do rastlin. Zdaj, ko prihaja ogrevanje, ne škodi, da vsakih nekaj dni pogledate skozi rastline na svojem majhnem vrtu in če na njih vidite listne uši, si morate natakniti rokavice. Od domačih praks je škropljenje z mešanico sode bikarbone in kisa najučinkovitejše.

V pol litra vode zmešajte dve žlici sladkorja, enako količino sode bikarbone in tudi dve žlici kisa. Zmes napolnite v razpršilec ali ročni razpršilec in temeljito poškropite kolonije listnih uši, ki se skrivajo na rastlinah. Ta zdravilo jih ubije in ni škodljivo za vaše rastline. Strokovnjaki pa priporočajo, da če mešanica ne deluje, nemudoma ukrepajte: v tem primeru jih odstranite s kemičnim brizganjem.