Oldal kiválasztása

S teroristi se ne pogajajo, Stranka napredka izstopa iz koalicije

Stranka napredka (FrP), ki ni naklonjena priseljevanju, je v petek sporočila, da izstopa iz norveške vladne koalicije, po tem ko je Oslo prejšnji teden dovolil povratek ženske z norveškim državljanstvom, ki jo povezujejo s teroristično organizacijo Islamska država, in njenima otrokoma iz Sirije.

Siv Jensen, vodja stranke FrP in norveški minister za finance, je svoj odstop napovedal kmalu po pogovoru s predsednico vlade Erno Solberg. Tako so odslej v koaliciji konzervativna stranka Höyre, ki jo vodi ministrska predsednica, sredinski liberalci in krščanski demokrati.

Solbergova je povedala, da odstopa ne načrtuje in da bo državo vodila z manjšinsko vlado.

Fotó: pixabay.com

Siv Jensen: Ne pogajamo se s teroristi (Vir: Wikipedia)

29-letna Pakistanka se je iz begunskega tabora al-Hol, ki ga nadzorujejo enote sirskih Kurdov, na Norveško vrnila prejšnji teden. Oblasti so ji odredile predobravnavni pripor, njena dva otroka pa so prepeljali v eno od bolnišnic v Oslu. Solbergova je pojasnila, da je na odločitev v prvi vrsti vplivalo slabo zdravstveno stanje enega od otrok. Prejšnji teden je Ine Marie Söreide, ministrica za zunanje zadeve, prav tako poudarjala, da so odločitvi botrovali humanitarni vzroki.

V nasprotju s tem je Jensen mnenja, da je ženska svojega bolehnega otroka izkoristila kot izgovor za možnost vrnitve v državo. Stranka je v preteklosti že poudarjala: ne nasprotujejo vrnitvi otrok, temveč vrnitvi njune matere.
»Večkrat smo že pojasnili, da nimamo razlogov proti vrnitvi nedolžnih otrok, a zavezništva ne sklepamo v primerih oseb, ki so se pridružile kateri od terorističnih organizacij in imajo namen izpodbijati temelje norveške družbe,« je v sporočil Jensen.