Oldal kiválasztása

S TEMI TRIKI PRED BOŽIČEM PRIHRANITE VEČ DESET TISOČ EVROV

Naše babice so vedele, da je najboljši način za varčevanje prihraniti na kuhinjskem denarju, a danes se to ne zdi tako preprosto! Toda ti triki vam lahko pomagajo prihraniti veliko denarja, da ga boste imeli več za praznike.

Pred prazniki je običajno vse v znamenju zapravljanja, saj vsi kupujejo darila in organizirajo zabave, kar lahko požre veliko denarja. Vredno je že vnaprej dati nekaj denarja na stran, da bodo prazniki brezskrbni. Vsi, ki redno kuhajo, vedo, da je varčevanje pri kuhinjskih stroških najučinkovitejši način varčevanja, vendar to ne pomeni, da je treba varčevati! Vse, kar je potrebno, je le malo premisleka in načrtovanja, da prihranite več deset tisočakov na mesec. Revija Okusi podeželja je pripravila nekaj koristnih nasvetov.

Pripravite dobro premišljen jedilnik
Najboljši način za varčevanje je, da vnaprej načrtujete, kaj boste jedli v prihodnjem tednu. To pomeni, da se usedite v beležko in si zapišite, kaj boste jedli za zajtrk, kosilo in večerjo – in ne pozabite na vmesne obroke! Če boste to počeli vsak dan, ne boste le prihranili denarja, ampak boste lahko na mizo postavili bolj premišljen jedilnik, za kar vam bo vaše zdravje hvaležno. Najlažje je načrtovati tematsko, na primer v ponedeljek so lahko testenine, v torek glavna jed, v sredo krepka juha z dodatki in tako naprej. Vredno je načrtovati jedi, za katere imate sestavine že doma v shrambi ali zamrzovalniku.

Preuredite shrambo
Veliko ljudi vanjo pospravlja stvari, ki jih ne potrebujejo, vendar je dobra shramba ključ do varčevanja: založite se s trajnimi živili, iz katerih lahko pripravite različne jedi. Ko imate dobro osnovno zalogo živil, morate poskrbeti le še za to, da lahko, ko česa zmanjka, to nadomestite. Tako vam ne bo treba teči v trgovino, ko boste želeli kuhati.

Sestavite mesečni proračun
Dobro je izračunati, koliko denarja potrebujete za hrano na mesec glede na svoj jedilnik, in se držati tega, da ne porabite več. Tako bo manj verjetno, da boste kupili le tisto, kar v danem trenutku potrebujete. To ne pomeni, da se morate odpovedati vsemu, ampak da boste vedno vedeli, za kaj gre vaš denar.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Po nakupih hodite le s seznamom
Ko načrtujete jedilnik, preverite, kaj je v shrambi in hladilniku, nato pa zapišite, katere sestavine boste potrebovali. Tako boste kupili le tisto, kar potrebujete; poleg tega boste, če boste stvari na nakupovalni seznam zapisali v vrstnem redu, v katerem boste šli skozi trgovino, končali veliko hitreje in boste manj v nevarnosti, da bi kupili nekaj, kar vam je všeč, a v resnici ne potrebujete.

Osredotočite se na ceno na enoto
Posebne ponudbe so zavajajoče; čeprav so na policah velike in barvite črke, ki obljubljajo ugodno ceno, lahko ob pogledu na ceno na enoto ugotovite, da izdelek v prodaji dejansko ni cenejši. S pogledom na ceno na enoto lahko izberete cenejši izdelek, ne glede na embalažo in količino.

Izberite izdelke z lastno blagovno znamko
Pri živilih, kot so moka, olje ali testenine, se ti cenejši izdelki po kakovosti ne razlikujejo od dražjih različic; vaša denarnica vam bo hvaležna, če boste izbrali tudi te!

Zmanjšajte količino mesa
Vsakodnevno uživanje mesa ni dobro ne za vaše telo ne za vaš proračun; ni naključje, da so “ponedeljki brez mesa” priljubljena pobuda po vsem svetu. Če boste pozorni na to, koliko mesa uvrstite na svoj tedenski jedilnik, lahko prihranite veliko denarja, saj so vegetarijanske jedi veliko cenejše od mesnih. Ni treba najprej pomisliti na solate: stročnice in enolončnice so hranljive, okusne in poceni, obstaja pa veliko dobrih vegetarijanskih receptov. Brezmesni obroki so najcenejši, če kupujete sezonsko zelenjavo, ki jo lahko na tržnici še vedno dobite po ugodni ceni.

Sladkarije kupite vnaprej
Če želite prihraniti, se vam ni treba popolnoma odpovedati prigrizkom, vendar je bolje, da jih kupite, ko kupujete v razsutem stanju, saj so v supermarketih s posebno ponudbo cenejši kot na primer v avtomatu v službi ali v trgovini na vogalu.