Oldal kiválasztása

S TEM TRIKOM LAHKO IMATE ŽE SEDAJ SVEŽI PETERŠILJ

Je osnovna začimba v kuhinji, zato mora vsak, ki ima zelenjavni vrt, posejati vsaj eno gredico peteršilja. Če želite imeti v hiši vedno svež peteršilj, bo ta metoda zagotovo delovala.

Brez zelenega peteršilja ni kuhanja: to zelišče je nepogrešljivo v juhah, enolončnicah in prilogah, uporabite pa ga lahko tudi kot prilogo. Poleg tega, da je okusen, je tudi koristen za zdravje, saj vsebuje veliko vitamina C in mineralov. Zeleni peteršilj je tudi v trgovinah vse dražji, zato se ga splača, če imate vrt, posejati čim več. Na srečo dobro raste tudi na majhnih površinah, zato zanj lahko najdete prostor ne le na zelenjavnem vrtu, temveč nekaj vrstic dodate tudi na cvetlične gredice za okras. Tukaj je nasvet, kako si čim prej priskrbeti sveži peteršilj!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Začetek marca je pravi čas
Ker gre za rastlino, ki je odporna na mraz, lahko njegova drobna semena sejete na pripravljene gredice konec februarja ali v začetku marca – pod pogojem, da zemlja več ni zmrznjena. Ne glede na to, ali izberete koreninski peteršilj ali listnatega, oba preneseta obremenitve, zato ob ohladitvi vremena ne bosta zmrznila.

Globoko prekopljite zemljo
Če želite na zelenjavnem vrtu gojiti koreninski peteršilj, je pomembno, da zemljo izkopljete globoko, saj bodo korenine dolge in tanke ter se bodo razvejale, če bo zemlja kompaktna in premalo porozna. Zato zemljo prekopljite vsaj 20-40 cm globoko. Za listnati peteršilj ni treba kopati tako globoko, saj so njegove korenine že razvejane – vendar boste v zameno dobili veliko več svežih peteršiljevih vejic in zelenih listov.

Semena so pripravljena
Peteršilj ima zelo majhna semena, ki jih morate pripraviti pred setvijo, da boste čim prej dobili zeleni peteršilj. Dan pred setvijo semena zmešajte z vlažnim peskom in jih postavite na toplo mesto, da začnejo kaliti. Zemljo v izkopani gredi poravnajte z grabljami; poskrbite, da je zemlja dobro zbita. Vrstice označite na razdalji 30 cm druga od druge, nato z motiko naredite 3-4 cm globoko brazdo in jo temeljito zalijte, da bo vlažna. Nato posujte semena, po možnosti 3-4 cm narazen, da jih bo treba pozneje čim manj redčiti. Semena pokrijte, zemljo dobro pritisnite in gredice občasno zalijte, če ni padavin.

Bodite pripravljeni, da boste veliko čepeli ob njih
Peteršilj potrebuje veliko časa, da vzklije, v tem času pa morate zemljo ohranjati vlažno. Ker potrebuje veliko časa, da vzklije, bo zagotovo zapleveljen, vendar se namesto kemičnega zatiranja raje držite tradicionalne metode ročnega pobiranja drobnega plevela. Ko peteršilj vzklije in ima vsaj štiri ali pet pravih listov, lahko začnete z redčenjem. Odstranite odvečna stebla, tako da bodo preostale rastline med seboj oddaljene vsaj centimeter ali dva. Postopek ponovite čez dva do tri tedne, ko se listi rastlin združijo, med njimi pa pustite dva centimetra in pol prostora. Te korake ponavljajte, ko peteršilj raste, dokler med rastlinami ni štiri do pet centimetrov razmika. Nato jih je treba le še redno pleti in sproti pobirati, saj so zeleni listi peteršilja pripravljeni za uživanje.