Oldal kiválasztása

S TEM TRIKOM BOSTE NA VRTU VZGOJILI OGROMNE ČEBULICE

Dvig cen ni prizanesel tej zelenjavi, zato jo je vredno posaditi na vrtu. Vsakdo si želi velike in lepe čebulne glave; da bi to dosegli, morate že na začetku uporabiti ta trik!

Nikoli ni veljala za drago zelenjavo, nekateri pa je sploh ne sadijo na vrt, češ da jo je ceneje kupiti. Toda letos bo drugače, dvig cen ni prizanesel niti čebuli, zato je dobro, da si jo vzgojite sami. Njena oskrba je preprosta, vendar morate biti previdni! Z malo spretnosti pa boste lahko imeli čudovit in obilen pridelek. Če želite imeti čebulne glave dobre velikosti, morate poznati ta trik!

Nadevajte jih kot krompir
Kmalu bo čas, da čebulo skrijete na vrtu; za to, da bo takoj po sajenju zrasla lepo velika glava, lahko poskrbite tako, da na primer kupite kakovostne čebulice. Najboljše, kar lahko storite, pa je, da čebulice, ko vzklijejo, občasno okopate z motiko, tako da se pokaže le dobra zelena gredica. To bo čebulice spodbudilo, da bodo zrasle večje glave. Medtem ko zeleni deli rastejo, je vredno postopek v tem obdobju ponoviti vsaj dvakrat.

Pomembno je, kdaj posadite
Če čebulice posadite, ko je zunaj še hladno in je manj svetlobe, bodo korenine in listje ali zelenje rasli bolj intenzivno, glava pa lahko ostane manjša. Če jo posadite, ko so dnevi daljši, se bo razvilo manj listja, glava čebulice pa bo večja. Če pa jo posadite prepozno, bo sprejela manj hranil in vlage. Zato sadite v skladu z vremenom in ne s koledarjem: čebula bo dobro rasla, ko bodo temperature stalno nad +10 stopinj Celzija, kar je običajno sredi marca. Vendar pa s sajenjem ne velja predolgo čakati, saj toplejše vreme ni več ugodno za ukoreninjenje. Prav tako je pomembno, da ga ne postavite na senčno mesto, saj bo tudi polno sonce pripomoglo k rasti velikih glav.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ključnega pomena je tudi zalivanje
Potrebe čebule po vodi niso enake ves čas njenega razvoja: ko raste zelena, potrebuje stalen dotok vode, zato jo je treba, če ni dežja, redno zalivati. Ko pa pride do faze zorenja in umikanja, je redno zalivanje prava škoda; takrat zadostuje zalivanje največ enkrat na teden.