Oldal kiválasztása

Rusi močno izstopajo: iztirajo nevarne in kužne migrante

Po poročanju HVG.hu je bil pripravljen predlog zakona, ki bi omogočil izgon migrantov, okuženih z nevarnimi boleznimi.

Osemdeset povratnikov na letalo prvega letala MD-76 Il-76 iz Wuhana v Tyumen v Zahodni Sibiriji, ki je sodelovalo pri repatrijaciji ruskih državljanov, ki se želijo vrniti iz epicentra koronarne epidemije – je pozno v torek zvečer povedal ruski obrambni uradnik.

Povratnike so pred vzletom pregledali in pospremili vojaški zdravniki z zaščitno opremo. Drugo podobno letalo je v Wuhan pristalo v ponedeljek zvečer, po lokalnem času.

Ruska podpredsednica vlade Tatjana Golikova je dejala, da Rusija vrača 147 ljudi iz provinc Wuhan in Hupei. Večina jih je Rusov, vendar je deset Belorusov, trije Kazahstanci, en Armen in en Ukrajinec.

Golikova je dejala, da so povratniki klinično zdravi in da Kitajci ne puščajo nikogar, da bi zapustil državo s simptomi okužbe. Povratniki bodo v okrožju Tyumen dva tedna pridržani v karanteni.

Anna Popova, vodja varstva potrošnikov, je dejala, da bodo rehabilitacijski center za povratnike z dvojno ograjo varovali vojaki Nacionalne garde.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Rusko ministrstvo za notranje zadeve je v torek sporočilo, da je pripravilo predlog zakona, ki bo omogočil izgon migrantov, okuženih z nevarno boleznijo. V skladu s predlogi zakona bi lahko bili tujci, ki jih je treba izgnati, skupaj z novim koronavirusom prenašati HIV, hepatitis B in C, tuberkoloza, antraks, kugo, gobavost in druge bolezni.