Oldal kiválasztása

Razvita je ustna maska, ki lahko zazna koronavirus

Posebna zaščitna oprema bo vašega uporabnika v manj kot 90 minutah obvestila, če je okužen s koronavirusom.

V zadnjih mesecih nam je koronavirus vsem povzročil veliko težav. Ameriškim znanstvenikom je uspelo razviti posebno masko za usta, ki svojemu uporabniku lahko pove, ali so okuženi s koronavirusom Sars-Cov-2. Zaenkrat je bilo izdelanih le nekaj prototipov posebne zaščitne opreme, vendar je njena učinkovitost enaka učinkovitosti njenih testov, zato je možno, da bo kmalu postala splošno dostopna – piše MIT News.

V okviru skupnega programa so raziskovalci z MIT in univerze Harvard razvili nosljiva medicinska diagnostična orodja, kot so ustne maske, pred pandemijo, ki bi lahko hitro ugotovila, ali je bil nekdo okužen s koronavirusom ali samo z virusom Zika ali Ebola. Vendar pa je epidemija preusmerila težišče raziskav, v zadnjih letu in pol ali dveh pa so se strokovnjaki osredotočili na koronavirus. Posledično se je rodila “ustna maska za odkrivanje koronavirusa”, katere princip delovanja je v ponedeljek izšel v znanstveni reviji Nature Biotechnology.

Po uradnem opisu dušo maske zagotavlja senzorski sistem, imenovan SHERLOCK, razvit leta 2010, ki je sposoben zaznati nukleinske kisline. V praksi to pomeni, da je notranji pokrov maske narejen iz posebne tkanine, ki s spremembo barve označuje, ali so delci koronavirusa prisotni v izdihu uporabnika. Vendar se ta postopek začne šele, ko je material moker, zato je bil na masko pritrjen majhen rezervoar za vodo, ki lahko pritisne masko s pritiskom na gumb in s tem začne postopek testiranja. Rezultat je končan v manj kot 90 minutah in je zaradi pravic do zasebnosti viden samo znotraj maske.

ilusztracij
Fotó: pixabay.com

“Verjamemo, da bo ta ustna maska omogočila razvoj biosenzorjev naslednje generacije za zdravstveno osebje in vojaško osebje.”
– je dejal James Collins, eden vodilnih razvijalcev maske, profesor inženirstva na MIT, ki je tudi razkril, da delajo tudi v medicinskem plašču, ki lahko signalizira prisotnost nevarnih virusov ali bakterij v zraku.