Oldal kiválasztása

Raztrgano meso je novi norec, nezavedno okusen ta recept

Včasih se dolgočasiš z nekaj vrstami hrane, ki jo običajno poješ, potem pa začneš razmišljati, kaj storiti za večerjo ... Ni ti treba preveč razmišljati, pomagamo! Pri nas raztrgano meso vzame vse!

Skrajni čas je bilo, da kuhano burgerjevo meso nadomestimo z nečim zares luknjivim v vseh vrstah sendvičev.

Razpeto meso se v Ameriki uveljavlja že vrsto let, doma pa ga čedalje pogosteje srečujemo v specialitetah za ulično hrano. In kaj je raztrgano meso v angleščini znano kot „potegnjena svinjina”?

Pravzaprav je božansko drobljiva svinjska pečenka s toliko okusa in arome, da jo lahko vsakdo, ki jo okusi, takoj občuti v nebesih. Odlikuje ga dimljen okus, saj je sam po sebi živilo BBQ. Na srečo ga lahko z malo trika in pametne začimbe naredite doma v pečici, končni rezultat pa je zagotovo odličen. Najbolje je izbrati svinjsko ramo, stegno ali ovratnik pri mesarju, ki je pol ure tako nežen, da ga je mogoče z vilicami raztrgati na dva vlakna. Z njim vam ni treba veliko delati, saj večino dela opravi pečica, vendar pričakujte počasen tek. VENDAR! Nekaj za nekaj …

Gringo je začel kot obrok

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Način izdelave vlečenih praškov je izviral iz južne Amerike v času, ko hladilnika ni bilo. Sočne dele zaklane svinjine so kuhali zelo počasi, v bistvu v dimlju, dokler se meso skoraj ni samo razgradilo in nato zaužili z omakami iz paradižnikovega kisa ali gorčice.

SESTAVINE

K mesu

1,5-2 kg svinjskega ledja ali svinjskega ramena

Za začimbno pasto

1 žlička mlete kumine
1 žlička mlete kumine
1 žlička origana
2 žlički paprike, po možnosti prekajeno!
2 žličke česna v prahu
1/2 tk kajenskih bor
3 žlice rjavega sladkorja
4 dkg soli
1 t zgoščenega paradižnika
5 žlic kuhinjskega olja
5 žlic vode
Do baze

1 glava čebule, narezana na kocke
2 dl kechup
2 žlici sojine omake
2 žlici Worcesterjeve omake
2 KT jabolčni kis

Tako je narejeno

1. Zmešajte suhe začimbe, nato dodajte koncentriran paradižnik, olje in vodo, nato pa meso premažite s pasto. Čez noč jo postavimo v hladilnik.

2. Naslednji dan: vklopite pečico na 130 stopinj. V ponvi segrejte malo olja in naenkrat pražite vse strani mesa – nekaj minut. Meso prestavite v ponev. V ponvi namažite narezano čebulo z maščobo, ki je ostala v ponvi, nato pa pojdite na kečap, jabolčni kis, worcester in sojino omako. To omako prelijte po mesu in pekač obložite z mokrim peki papirjem – poskusite ga priviti po vogalih.

3. Pekač zavijte z aluminijasto folijo in pojdite v pečico za 4-5 ur. Ko se izteče čas, meso počivamo pol ure, nato pa z dvema vilicama raztrgamo in začnemo delati sendviče! Vse, kar lahko naredimo v zvitkih, je stimulacija oči v usta: zelena solata, čebula, paradižnik, kumare, sir, vaba, kečup, majoneza, omaka čilija itd …

Divja potegnjena svinjina je kot nalašč ne samo za sendviče, ampak tudi za glavno jed z običajnimi stranskimi jedmi!