Oldal kiválasztása

Razmere v nesrečah Število bolnikov na Bavarskem v Švici se je močno povečalo

Zaradi novega izbruha koronavirusa se je v ponedeljek na Bavarskem, največji v Nemčiji največji provinci, uvedla katastrofalna situacija. Število okuženih v Švici se je znatno povečalo.

Bavarski premier Markus Söder je v svojem poročanju izpostavil, da se epidemiološke razmere spreminjajo iz dneva v dan in da “žal to ni izboljšanje” in da so potrebni nadaljnji omejevalni ukrepi. Vrtci in šole so v ponedeljek zaprti, od torka pa morajo biti zaprte vse ustanove, ki niso nujno potrebne za ohranjanje življenja države in ljudi.

Sem spadajo bazeni, kinodvorane in prizorišča zabave. Nobena policijska ura še ni na voljo. Trgovine z živili, lekarne, drogerije, banke in bencinske črpalke lahko ostanejo odprte do 22. ure in ob nedeljah. Restavracije so odprte do 15. ure, med gosti je najmanj en meter.

Odločili so se tudi, da bodo namenili 10 milijard EUR (340 milijard forintov) sklada za podporo podjetjem v težavah zaradi epidemije.

Razmere v nesrečah Število bolnikov na Bavarskem v Švici se je močno povečalo

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V Švici je bilo v ponedeljek zasedanje parlamenta odpovedano, vlada pa je namesto tega opravila krizno sejo. Do nedelje se je 840 novih primerov povečalo na 2200 primerov koronavirusov v Švici in Lihtenštajnu, kar pomeni, da se epidemija hitro širi v obeh alpskih državah. Do zdaj je v Švici umrlo 13 mrtvih zaradi koronavirusa. Švica je domačo epidemijo razvrstila med „posebne razmere”, kantonalno vodstvo pa se je odločilo, da bo zvezni vladi podelilo večja pooblastila kot prej. Prejšnji teden je Bern namenil 3000 milijard dolarjev za podporo gospodarstvu, kar mu je omogočilo veliko manevrskega prostora. Zvezna vlada je pred tedni zaprla vse šole in prepovedala množične prireditve.

Do ponedeljka se je število umrlih zaradi koronavirusa v Avstriji podvojilo. 76-letna ženska je umrla v ponedeljek zvečer v provinci Štajerska; trpel je zaradi več bolezni, zato je bil prej hospitaliziran. Prva avstrijska žrtev je 69-letni moški, ki je bil prejšnji mesec v Italiji in je osumljen, da je okužen s koronavirusom. Christoph Wenisch, zdravnik v cesarski bolnišnici Franza Josefa na Dunaju, me je seznanil, da je imel bolnik v preteklosti kronično sladkorno bolezen in črevesno bolezen pred okužbo z virusom. Preiskujejo, kaj je povzročilo smrt 65-letnega moškega, ki je prav tako v nedeljo umrl v bolnišnici Jožef. Pacient je imel tudi druge bolezni; Tako še ni znano, ali je koronavirusna okužba povzročila njeno smrt.

V Španiji je po zadnjih podatkih število registriranih primerov koronavirusa 8.744, od tega je bilo v regiji Madrid več kot 6.600 diagnosticiranih. 297 ljudi je umrlo zaradi bolezni, več kot 520 pa jih je že ozdravilo. Izredne razmere, ki veljajo od nedelje, dobro kažejo zapuščene ulice in spektakularno zmanjšan avtomobilski promet po vsej državi. Vse je zaprto, razen osnovnih potreb, kot so trgovina z živili in droge. Minister za promet José Luis Ábalos je za radio javnih služb dejal: glede na razmere je pričakovati, da bo vlada v 15 dneh sprožila podaljšanje izrednega stanja -piše MTI.