Oldal kiválasztása

Raziskovalci so dali ogromno napoved: ugotovili so grozljivo stvar

So odkrili skrivnost nesmrtnosti? Lahko obrnejo staranje - pravijo raziskovalci.

Znano je bilo že, da tudi možgani igrajo vlogo pri staranju telesa. Opaženo je bilo, da sčasoma izginejo tudi nevronske matične celice (ki proizvajajo nove živčne celice). Ko so raziskovalci uničili 70 odstotkov mišjih matičnih celic v hipotalamusu, so se miši kmalu začele obnašati staro: mišice so se prej utrudile, koordinacija se je poslabšala, manj so družbena in premalo odzivna na nove izkušnje. V povprečju so jim življenje skrajšali za 10 odstotkov.

Glede na raziskavo v reviji Nature, je Institut za matične celice Wellcome-MRC na univerzi v Cambridgeu naredil preboj – staranje se zdi obrnjeno. Znanstveniki so presadili živčne matične celice starih miši v možgane mladih posameznikov in opazili, da so tudi stare celice pomlajene. Eksperiment je bil tudi obrnjen, mlade matične celice pa so presadili v stare posameznike. Takrat pa je mlada matična celica izumrla, ne deluje več kot matična celica.

Fotó: pixabay.com

„Kot rezultat rezultatov smo ustvarili senzor Piezo1. S tem senzorjem smo lahko preizkusili stare matične celice. Prepričani so bili, da so dejansko v mladem, mehkem možganskem okolju, zato so začeli postajati mlajši” – je pojasnil eden od raziskovalcev, profesor Robin Franklin.

Raziskovalci upajo, da bo odkritje obnovilo regenerativne funkcije starejših celic. Niso usmerjeni v večno mladost ali celo nesmrtnost, temveč v ozdravitev bolezni, ki so pogosto povezane s starostjo, na primer demenco ali Alzheimerjevo bolezen ali celo Scleroris Multiplex.