Oldal kiválasztása

Psihološko bolan, osvobojeni napadalec nožem

V judovski veri je sobota dan praznika, ko verniki ne smejo opravljati nobenega dela. To ni razlog, da je bil ta dan za napad izbran muslimanski migrant, ki je hotel vdreti v sinagogo z 20-centimetrskim vojnim nožem, medtem ko je kričal, da je Allah akbar.

Presenečeni so mimoidoči opazovali, kako se 23-letni Mohamad M. povzpne na varnostno ograjo Neue Sinagoge v Berlinu. Migrant je imel nož z 20 centimetrskim rezilom, ob grlu pa je zavpil, Allah akbar (Allah je največji) in Jebi Izraela. Varnostno osebje je potegnilo pištolo in bomba odstranilo s paprikaškim razpršilcem. Policija, ki je prišla z veliko silo, je mladega prestopnika aretirala.

Fotó: pixabay.com

Po poročanju nemškega Bilda je napaden sirski muslimanski moški. Moški iz Damaska živi v Berlinu kot prosilec za azil od leta 2017 in ima dovoljenje za prebivanje do leta 2020. Še bolj kot napad pa je bilo ogorčenje javno ogroženega migranta naslednji dan še bolj nezaslišano. Policija je na zahtevo časopisa priznala, da je Mohamada M. izpustil. V izjavi je bilo navedeno, da so se oblasti odločile za to, ker muslimanski priseljenec v skladu s trenutnim stanjem preiskave nikogar ni poškodoval, ampak je grozil. Vendar pa je več strokovnjakov povedalo, da bi bilo treba odrediti vsaj psihiatrični pregled, saj ni mogoče izključiti, da moški trpi za duševno boleznijo.

In glavna skrb javnosti je, da se Mohamad M. ne bo odločil, da se bo spet držal z nožem, a tokrat ne le za grožnjo…

Tiskovni predstavnik izraelskega veleposlaništva poziva k celoviti preiskavi primera in ničelni toleranci do storilca. Tiskovni predstavnik je spomnil, da so pred nekaj dnevi v glavo kamenjali hebrejsko govorečo židovko in da so antisemitski napadi muslimanskih migrantov v porastu. Bild se je približal Mohamadu A. v njegovem stanovanju, a nihče ni odprl vrat za zvonjenje. Sčasoma sta se po telefonu oglasila z njegovim očetom, ki mu je povedal, da je njegov sin že šest tednov trpel zaradi psihiatričnih težav, pa sploh ni vedel, kaj je narobe. Ljudem v okolici se zdi precej moteče, da tak moški lahko prosto hodi med njimi.