Oldal kiválasztása

Provokacije in bojevanja, kot Michael Jordan, škandalozni genij

Na koncu nadaljevanke Zadnji ples smo se počutili, kot da poznamo Michaela Jordana že tisoč let.

Nobeno filmsko ustvarjanje še nikoli ni pripeljalo prave superzvezdnice tako blizu kot The Last Dance. Desetletni dokumentarni film je enega najboljših košarkarjev vseh časov Michaela Nordana, ki je s Chicago Bullsi osvojil šest prvenstev NBA, skoraj kot osebni znanec. Ripost vzbuja najbolj vznemirljive prizore.

Rokovanje na treningih
Michael Jordan je na treningih Chicago Bullsov pogosto izzival soigralce. Nekateri so pobegnili z blažjimi pripombami, zgodilo pa se je tudi, da je primer prenesel v akcijo. Zadnji ples razkriva, da se je v trening kampu sezone 1995/96 spopadel s Stevom Kerrjem. Jordan je krmilil kontrolorja v obraz, ki se ni pustil na cedilu, je takoj udaril nazaj, spremljevalci pa so razdelili obe košari. Kerr v filmu priznava, da je ta primer izboljšal njun odnos, Jordan je bil všeč, da se je zavzemal zase. Dve leti pozneje, leta 1997, Kerr dobi jordanski prelaz končni koš svojega petega naslova lige…

Skrivnostno umikanje
Michael Jordan je stavil na vse, njegova strast ga je združila z dvomljivimi številkami, ki mečejo slabo luč na NBA. Liga je leta 1993 sprožila preiskavo Jordanijevih stavnih navad, saj se boji, da je zaslužil tudi na tekmah v ligi NBA. Poleti 1993 se je Jordan upokojil zaradi očetove smrti, toda mnogi so verjeli, da je bil izven 18-mesečne odsotnosti z Davidom Sternom, takratnim voditeljem NBA, prepovedan iz lige. Zanimivo je, da je bila preiskava zaključena brez rezultatov nekaj dni po Jordanovem umiku.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kriki
Zadnji ples razkriva, da je bil Michael Jordan v govoru v mnogih primerih motiviran za boljše igranje, dogodek, ki mu ni bil všeč. V takšnih trenutkih je na naslednji tekmi poskrbel za presenetljiv nastop. Leta 1986 je na primer igral igralca golfa z igralcem Bostona Dannyjem Aingejem. Ainge se je še naprej šalil, ga paraliziral in celo zmagal v paru. Jordan se je naslednji dan odrezal na košarkarskem igrišču. Zvezda Bullsov je proti Aingejevi ekipi, Celticom, vrgla 63 točk. V naslednjih desetih letih so številni tekmeci ravnali podobno. Dovolj je bilo, da naredim slabo izjavo, zgrešen pozdrav ali grimaso in Jordan je osebo in njeno ekipo kaznoval.

Nasmejal se je nasprotnikom
Zadnji ples je poln soočenj. Michael Jordan je prikazan nedavne izjave njegovih tekmecev o tem, kako se spominjajo preteklih skupnih bitk. Igralec iz Seattla Gary Payton je na primer verjel, da je v velikem finalu leta 1997 obravnaval Jordana in ga ujel. Vendar se je Jordan v filmu dobesedno smejal Paytonu. Enako je bilo z B. J. Armstrongom, nekdanjim Jordanovim soigralcem v Chicagu.

Kokain
Michael Jordan je priznal, da soigralci v 80-ih redno kadili kokain v Chicago Bullsu. Takratne Bike je poimenoval potujoči cirkus kokaina. Dosledno je bil odsoten od teh, vedno je odhajal iz prostorov, kjer so njegovi tovariši uživali droge. “Če bo prišlo do napada in bodo policaji prišli, bodo krivi kot vsi drugi v sobi” – je trdil Jordan.