Oldal kiválasztása

Pri pranju dodajte kis in ne bo vam žal

Kis ne služi le kot dodatek jedem, ampak je tudi v gospodinjstvu eden največjih pomočnikov. Na naraven način in brez agresivnih kemikalij ohranja stanovanje čisto, poleg tega lahko igra glavno vlogo pri marsikaterem domačem opravilu. Naj živi poceni kis!

Že dogo vemo, da se v gospodinjstvu najbolje obnesejo preproste praktične rešitve – tu mislimo na sodo bikarbono, ki ima številne zasluge tako pri umivanju posode kot pri čiščenju straniščne školjke. To velja tudi za kis. Prav zaradi tega smo zbrali nekaj učinkovitih, a manj znanih idej. Na koncu se bo izkazalo, da je kis čudodelno sredstvo.

1.Namesto mehčalca dodajte to
Navadni kuhinjski kis ima čudežno delovanje, ko je govora o pranju. Popolnoma se obnese pri splakovanju, kjer ga mirno lahko uporabimo namesto dragih mehčalcev, polnih kemikalij. Tekstil bo puhast, nežen in mehak, če pa bi želeli še prijetne vonjave, dodajte pri zadnjem izpiranju k vodi 5 kapljic sivke ali limonske trave.

2. Kuhalnik za kavo bo prerojen
Največ avtomatov za kavo ima to napako, da se zaradi vroče pare sčasoma v ozke cevi odlaga vodni kamen. Zaženite program na prazno s kisom in vaših težav bo konec!

3. Nikoli več mušic
Morda je resnica v reku, da se z medom lahko ujame več muh kot s kisom, a za mušice velja povsem drugačno pravilo. Za te se splača uporabiti jabolčni kis. Na dno kozarca nalijte malo jabolčnega kisa, nanj položite sadje in pokrijte s folijo, ki jo prebodete z zobotrebcem. Mušice bodo zletele v kozarec, ven pa jim ne bo uspelo priti.

4. Straniščna školjka se bo svetila
To je ena najuporabnejših praks s kisom v gospodinjstvih. 1 dcl kisa zlijte v stranišče, nato s krtačo drgnite školjko in z vodo splahnite. Kar svetila se bo!

5. Odstranjevanje nalepk
Nikoli se ne ve, kdaj se bodo otroci spomnili nalepiti kakšno aktualno nalepko kam v hiši. Seveda jim čez dva meseca nalepljena nalepka ne bo več všeč, in je ne bodo uspeli spraskati … V takih primerih je dobro imeti pri roki kis, ki v nekaj trenutki reši težavo. Nalepka je bila in ni je več.

6. Reševalec tuša
Kakor majhna je kabina za tuširanje, toliko več težav je z njo. Najprej se na njenih stenah, četudi so iz keramike ali stekla, prej ali slej pojavi vodni kamen. Na žalost se ta pojav z ničimer ne da tako učinkovito odstraniti kot s kisom. V nadaljevanju se lahko pojavijo težave z glavo tuša, ki se po dolgotrajni uporabi lahko zamaši z vodnim kamnom. Nasvet: glavo tuša odvijte s cevi in s šobami navzdol postavite v posodo, v katero ste dali vodo in kis. Čez pol ure bo vodni kamen izginil.

7. Iztrebljanje plevela ne pozna boljšega načina
Odstranjevanje plevela s kisom je zelo učinkovito, a se najbolje obnese tam, kjer nimamo posejanih rastlin za uživanje. Stezice na vrtu, tlakovane poti, potke ob hiši so tipični primeri. Kjer se razmnoži plevel, poškropimo s kisom in kmalu bo področje brez plevela.

8. Pomivalni stroj bo prerojen
Kis dela čudeže tako pri pralnih kot pomivalnih strojih. Mesečno enkrat spustimo program z 1 dl kisa, s čimer se prepričamo, da bo naš gospodinjski aparat imel daljšo življenjsko dobo.

9. Preproga kot nova
Le redki si lahko privoščijo aparate za čiščenje tapiserij, a tisti, k poznajo to zvijačo,se bodo zmeraj lahko pohvalili s čudovito čistimi preprogami. 2 dl kisa pomešajte z 2 dl tople vode. S krtačo, ki jo namočite v zmes, večkrat drgnite površino preproge. Kosme, ki se bodo nabrali na krtači , sproti odstranjujte. S tem posegom bodo več deset let stare preproge videti kot nove in bleščeče.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

10. Naj se sveti kuhališče
Ne le kuhalna plošča na plin, tudi električne plošče predstavljajo gospodinjam izziv za čiščenje. A tisti, ki poznajo trik s kisom, si ne belijo glave, saj se jim kuhalni prostor sveti. Le obrišite dotično površino z gobico z detergentom, nato z vodo in nazadnje z ocetno gobo. Končni rezultat bi vse pustil brez besde.