Oldal kiválasztása

Presenetljivo je, iz katere države je letos v Evropo prišlo veliko migrantov

Do konca septembra je v Evropsko unijo letos prispelo skoraj pol milijona prosilcev za azil. To je 10 odstotkov več od tistega, kar so oblasti lani registrirale. Zanimivo je, da venezuelski begunci množično prispejo v Španijo.

Po podatkih, zaprtih do 24. septembra, je 487.000 priseljencev zaprosilo za azil pri organih, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Glede na poročilo, ki ga je objavil Evropski urad za podporo azilu (EASO), je večina prispela iz Sirije, Afganistana, Venezuele, Iraka, Pakistana, Kolumbije in Turčije. Tako kot prejšnja leta so bile tudi letos Nemčija, Francija in Španija glavne evropske destinacije za priseljence.

Slednje se je toliko spremenilo, da ne prihajajo migranti iz Afrike, ampak največ ljudi, ki bežijo iz venezuelske državljanske vojne v Španijo. Vendar so Nemčijo še naprej oblegali sirski, iraški in turški migranti.

V državah, ki jih je priseljevanje najbolj prizadelo, vse več ljudi poziva k enotnemu odzivu Evropske unije. Imigracijski politiki si želijo, da bi migrante, ki so jih rešili v Sredozemlju, obdavčile nevladne organizacije v Evropi in jih nato razdelili državam članicam EU. Vendar obstaja še vedno veliko nasprotovanje, saj bi to očitno spodbudilo nezakonito priseljevanje. Kai Wegner, vodja največje stranke nemške vladajoče koalicije (CDU) v Berlinu, tudi drugače vidi:

Fotó: pixabay.com

Dolgoročno ilegalno priseljevanje, bodisi na kopnem ali na morju, ne bi smelo biti dovoljeno.

Po Wegnerjevem mnenju je čas za premik paradigme v migracijah in treba je upoštevati avstralsko načelo “No Way”. Nemški predstavnik je dejal, da bi to pomenilo, da se bodo morali vsi migranti, ujeti v Sredozemlju, brez izjeme vrniti v Afriko. Po mnenju politike bi to v doglednem času zmanjšalo na nič nič migrantov v Evropo, tako da nihče ne bi končal v morju.