Oldal kiválasztása

Preobrat v zadevi sestreljenega ukrajinskega letala, odvijalo se je zaslišanje

V nedeljo je iranski parlament v Teheranu za zaprtimi vrati zaslišal Hoseina Salamija, poveljnika iranske Revolucionarne garde.

Po mnenju na pol uradne iranske poročevalske agencije ISNA je moral brigadni general Salami poročati o umoru Kasema Sulejmanija, poročnika elitne garde, ki so ga 3. januarja v bližini bagdadskega letališča ubile ameriške zračne sile – piše MTI.

Salami je po informacijah poročevalske agencije moral podati pojasnilo tudi glede povračila Irana, ki ga je v sredo izvedla iranska vojska z napadom na iraška oporišča, kjer so utaborjeni ameriški vojaki.
Na koncu je moral utemeljiti nesrečo, do katere je prišlo med povračilnim udarcem. Iran je v soboto priznal, da je pomotoma sestrelil ukrajinsko potniško letalo, ki je s 176 potniki iz Teherana bilo namenjeno v Kijev.

Fotó: pixabay.com

Amirali Hadžizadeh, poveljnik letalstva iranske revolucionarne garde, je v soboto prevzel popolno odgovornost za sestrelitev letala. Po nagovoru Salamija je predsednik parlamenta, Ali Laridzani, prosil odbor za varnost in zunanje zadeve, naj raziščejo vzroke „resnega incidenta” in skrbno proučijo, kako bi se v bodoče podobni katastrofi dalo izogniti.