Oldal kiválasztása

PREISKAVA KORUPCIJE V ZVEZI Z AMERIŠKO POMOČJO UKRAJINI

Kongres bi od administracije Joeja Bidena zahteval odgovornost.

Kongresni odbor, ki preiskuje korupcijo, v katero so vpleteni Joe Biden in njegova družina, je začel preiskavo ameriške pomoči Ukrajini. Odbor za nadzor in odgovornost predstavniškega doma preiskuje, ali je pri izplačevanju vojaške in gospodarske pomoči, ki zdaj znaša 113 milijard dolarjev, prišlo do zlorab, goljufij in zapravljanja – kot je navedeno na uradni spletni strani kongresa.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Pošiljka ameriškega orožja Ukrajini
Predsednik odbora za odgovornost James Comer je Pentagonu, zunanjemu ministrstvu in ameriški agenciji za mednarodni razvoj poslal uradno pismo, v katerem zahteva, da mu najpozneje do 8. marca posredujejo vse dokumente in sporočila v zvezi z gospodarsko in vojaško pomočjo, poslano Ukrajini.

“Združene države Amerike bi morale opredeliti tveganja, povezana s pomočjo, in razviti mehanizme nadzora za njihovo zmanjšanje”
– je dejal Comar, ki je obljubil, da bo od Bidenove administracije zahteval odgovornost. Po potrebi pa bo komisija pripravila nove zakone in mehanizme za preprečevanje korupcije. Ameriška administracija pod vodstvom Joeja Bidena je od ruske invazije na Ukrajino Kijevu poslala 113 milijard dolarjev gospodarske in varnostne pomoči. Za primerjavo: prej so ZDA za vojaško in humanitarno pomoč v Afganistanu porabile povprečno 146 milijard dolarjev na leto.

Pred nekaj tedni je tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby dejal, da ameriška vlada ne vidi „nobenih znakov” da bi bila pomoč Ukrajini „žrtev kakršne koli korupcije”. Vendar nevladna poročila trdijo ravno nasprotno. Ameriški novičarski portal CBS je na primer avgusta lani poročal, da je le 30 odstotkov orožja, ki ga je poslal Zahod, dejansko šlo na frontno črto, za preostalo pa ni znano. V zvezi s tem je ameriški obveščevalni vir, ki ni želel biti imenovan, za CNN povedal, da orožje po vstopu v Ukrajino v bistvu izgine v ”veliko črno luknjo”.