Oldal kiválasztása

Posnel ukrajinski letalski prevoznik: V preiskavo se je znašla nepričakovana ovira

Iran črne skrinjice noče predati drugi državi.

Črna škatla ukrajinskega letalskega prevoznika, ki jo je Iran januarja po nesreči sestrelil Iran, je bila močno poškodovana – je v sredo dejal iranski obrambni minister, toda zunanji minister države je dejal, da škatle ne bodo predali drugi državi.

Amir Hatami, iranski obrambni minister, katerega besede so razlagali iranski državni mediji, je dejal, da so strokovnjaki zaprosili ministrstvo za pomoč pri sanaciji škode. Dodal je, da se analiza vsebine črnega polja ne sme začeti šele po okrevanju.

“Imamo pravico, da sami ocenimo podatke v okencu” – je dejal tudi zunanji minister Mohamed Javad Zarif in ponovil, da ga nikoli ne bodo posredovali v drugo državo.

Ukrajinski mednarodni letalski prevoznik Boeing 737 iz Teherana v Kijev je strmoglavil 8. januarja kmalu po vzletu v bližini iranske prestolnice. Iranske oblasti so najprej spregovorile o nesreči, nato pa priznale, da je letalo pomotoma izstrelila zračna obramba iranske revolucionarne garde. Na letalu je bilo 176 ljudi in tragedije nihče ni preživel.

Na letalu je bilo 57 iransko-kanadskih dvojnih državljanov, ki jih je konec januarja Abas Muszavi povedal iranskim predstavnikom za zunanje zadeve, Teheran pa jih šteje za iranske.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kanadski premier Justin Trudeau je prejšnji teden pozval k celoviti in neodvisni preiskavi primera črne skrinjice v Zarifu. Januarja je premier Iran že pozval, naj pošlje črne škatle letal v Francijo, ker ima orodja za temeljito preiskavo hudo poškodovanih zapisovalnikov podatkov.

Medtem ko Ukrajina že od samega začetka prosi za škatle – za beleženje podatkov o poletih in pogovorov v pilotski kabini, so ukrajinski strokovnjaki z iranskimi kolegi lahko analizirali le podatke opreme.