Oldal kiválasztása

Posadite peteršilj, tako da bo na balkonu vedno svež

Peteršilj je izjemno zelišče. Ko spomladi pokaže, jo lahko posadite. Pomagamo vam, da ga gojite sami na oknu ali na balkonu doma.

Peteršilj je verjetno najbolj znana in najpogosteje uporabljena začimba pri nas, kar je seveda sveže prava stvar. Ne raste veliko, prav tako ne potrebuje preveč zalivanja ali sonca. Zato ga lahko vzgajate na balkonu, na terasi ali na oknu doma. Ne samo, da je lepo okrašena, ampak je tudi zdrava. Dobro prenaša mraz, zato je vredno sajenja zgodaj spomladi.

Izberite najprimernejšo lokacijo
Poiščite najbolj sončno okno ali sončno mesto na balkonu. Izberete lahko glineno ploščico ali plastiko, vendar bo potem dno perforirano zaradi prepustnosti vode.

Setev in zalivanje peteršilja
Naloga je zelo preprosta: seme je treba posipati v lončke ustrezne velikosti. Rastlino zalivajte zmerno, še posebej, če je vrhnja tla suha. Vendar, dokler se ne razvijejo, morajo biti tla vedno vlažna. Peteršilj zaščitite pred dehidracijo in prekomerno vročino. Poganjki peteršilja, posejani v začetku marca, lahko nabiramo že maja.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Vredno vedeti
Če se vaša rastlina izvali, jo ne pozabite včasih kopati ali škropiti, saj se lahko hitro zapraši in zaščiti pred škodljivci. Ko je listje peteršilja močno in je njegova barva močna, lahko začnete uporabljati. Zunanje liste lahko nenehno obdržite, a rastline nikoli ne okrasite, saj vedno pustite asimilacijsko površino. Če imate veliko peteršilja, ga vežite v majhne vozle in ga posušite na svežem, sončnem mestu. Po sušenju ne čakajte dolgo, stisnite pecelj in ga zmečkajte takoj v dobro zaprto steklenico, da ohranite svoj značilen vonj.