Oldal kiválasztása

Pomoč, nora sem: moj mož v kuhinji ne najde ničesar!

Ko iščete ravno ploščo, je res konec in sproža resna vprašanja. Strokovnjaki izdajo. kaj lahko storiš, da mu ne pobesniš.

Kako lahko ženska takoj najde vse v kuhinji, medtem ko moški brez nasveta ne more gledati samo paprike, temveč tudi lončke pred nosom? In ali je čudno, da ženske ponorejo od vprašanj “Draga, nisi videla …”, ki prihajajo vsakih deset minut in se stokrat zaobljubijo, da bodo skuhale poročno kosilo s šestimi hodi, preden ga bodo spet pustile v kuhinji?

Kljub temu pa naj bi bila po mnenju parnih terapevtov rešitev, da tudi moški prevzamejo večji del gospodinjskih opravil. Pa ne samo iz fizičnega dela, čeprav očitno že na začetku. Omeniti pa je treba tudi, da so za tako imenovana nevidna čustvena opravila običajno odgovorna ženska v večini družin, četudi moški tako ali tako z veseljem kuha ali čisti. Kaj mislimo s tem? Tako majhne stvari, kot je odstranjevanje paprike, zato ženska ne more biti mirna, tudi če kuhanje vseeno opravi nekdo drug. Od tega mora še vedno vsakih deset minut skočiti in prekiniti to, kar počne.

Poleg tega je kuhinjska oprema običajno prilagojena, kdo v njej največ dela. Če imate tudi začimbe, posodo in krožnike razporejene tako, kot jih vidite, morate pri naslednjem čiščenju v to vključiti svojega moža. Če vzamete večji delež družinske hrane, si zasluži, da lahko to počne tudi v udobnih razmerah – in nenazadnje vas ne bo dražil za vsako malenkost.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

In če menite, da tu ne gre več samo za lokacijo žlic, temveč za splošno neprevidnost vašega partnerja, potem je vredno o tem razpravljati ločeno in izpostaviti situacijo iz kuhinje. Seveda ima to tudi svojo taktiko. Namesto da bi se personalizirali, v mirnem trenutku omenite težavo in svoje občutke. Povejte mi, da vam je žal zaman zaman prevzeti gospodinjska opravila, vedno morate poseči. Skupaj premislite, kakšna bi lahko bila rešitev. Preurejanje kuhinje? Ali vaš mož resnično poskuša najprej najti zadevni predmet in skoči na vas šele, ko mu končno ne gre? Bistvo je, da imamo rešitev, ki ustreza obema in se je verjetno drži. In potem je najpomembnejši korak, da nova pravila začnejo veljati in jih, če je mogoče, izvajati. Opustite nadzor in idejo, da je kuhinja vaše ekskluzivno področje. Vsem je bolje, če potem postanete kraljestvo obeh.