Oldal kiválasztása

Poklic žali: svetovno znani filmski ustvarjalec je umrl v svojem domu

Umrl je režiser Ivan Passer, predstavnik češkega Novega vala.

Umrl je Ivan Passer, scenarist, scenarist in eden priznanih predstavnikov novega češkega vala, ki je leta 1969 z Milošem Formanom zapustil Češkoslovaško v ZDA.

Umrl je v Reno, Nevada, v starosti 86 let – je sporočil družinski prijatelj.

Passer je bil član filmske generacije, ki je v šestdesetih letih ustvarila češki Novi val. Bil je scenarist za film Milos Forman Plavolaskine ljubezni (1965) in Fireman’s ball (1967).

Passer in Forman sta po drugi svetovni vojni s sošolcem pokojnim češkim predsednikom Vaclavom Havelom hodila na isto srednjo šolo v Podebrady v drugo svetovno vojno.

V ZDA so odšli po sovjetski okupaciji Češkoslovaške. Passer je v svoji državi režiral samo en film, Intimate Lightning, premierno prikazan leta 1965.

Najprej je poučeval na univerzah v ZDA in nato predaval igralstvo. Njegov film Born to win je leta 1971 režiral z igranjem mladim Robertom de Nirom. Deset let pozneje je posnel svoj uspešen film Cutterjev način, v katerem sta igrala Jeff Bridges in John Heard.

Fotó: pixabay.com

HBO-jev film Stalin, posnet leta 1992, je osvojil tri zlate globuse za vlogo v filmu Roberta Duvalla.

Njegov zadnji film Nomad je leta 2004 z ruskim režiserjem režiral Sergej Bodrov v Kazahstanu.

Passer je bil leta 2007 za prispevek k češki kinematografiji nagrajen s češko levo. Leta 2008 je prejel nagrado za življenjsko delo na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih.