Oldal kiválasztása

Po svojem obisku je nemški notranji minister zazvonil zvonce alarma

Konec prejšnjega tedna je Horst Seehofer odpotoval najprej v Ankara in nato v Atene, da bi ocenil resnost sirijskega pritoka. Minister za notranje zadeve poziva k takojšnji krepitvi zunanjih meja EU ali pa pravi, da bo Evropa v težavah kot migracijska kriza 2015.

Nemška kanclerka Horst Seehofer in kanclerka Angela Merkel ter predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prav tako pozivajo k večji podpori držav, ki branijo zunanje meje Evropske unije.

Predolgo smo jih pustili! Če zdaj ne bomo ukrepali pravočasno, se bomo soočili s hujšo poplavo kot begunska kriza 2015

-je dejal vodja matičnega urada nemškemu časopisu Bild am Sonntag. V drugi izjavi je minister tudi dejal, da je treba okrepiti sodelovanje s Turki, saj vlada Ankare veliko stori za zagotavljanje varnosti beguncem iz sosednje Sirije in tudi za preprečevanje, da bi milijoni priseljencev pokrivali našo celino.

Fotó: pixabay.com

Grške oblasti so avgusta in septembra registrirale 18.000 novih migrantov. V dveh mesecih je bilo toliko kot pred avgustom celo leto. In razmere so povsod zelo napete. V Turčiji živi skoraj pet milijonov sirskih priseljencev, za katere Turki iščejo pomoč EU. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že večkrat izjavil, da bodo, če ne bodo dobili dovolj denarja, odprli vrata v Evropo in milijoni migrantov bodo lahko prišli znova.

In Grki so že preplavljeni in slabe razmere v migrantskih taboriščih lahko vodijo v humanitarno katastrofo. Da ne omenjam, da večina ljudi želi potovati v zahodno Evropo.