Oldal kiválasztása

Po razglasitvi Turkov so se v EU odpravile množice Sircev

Turčija ni šala! Turška vlada je v petek uradno potrdila, da ne morejo več prijeti sirskih beguncev in zato odpirajo svoje meje Sirijcem na poti v Evropo. Nekaj ur kasneje se je množica migrantov odpravila...

Turčija ni več sposobna aretirati beguncev
Omer Celik, tiskovni predstavnik vladajoče turške Stranke resnice in razvoja, je v oddaji v živo na informativni televiziji CNN Turčija dejal kot odziv na odpiranje meja države beguncem, ki iščejo Evropo. Celik je razložil:

Oboroženi boji v Siriji so privedli do gibanja tako pripadnikov Turčije v Evropi kot tistih v Siriji v Turčiji. Že nakazali smo, da so naše zmogljivosti polne, da ne moremo vzdržati še enega vala beguncev in da pritiska, ki se ustvarja, ne moremo več obdržati na svoji strani. Edina stvar, ki jo lahko stori Evropska unija, je pomoč Turčiji
-tiskovni predstavnik je dodal. Recep Tayyip Erdogan je grozil, da bo evropskim migrantom odprl vrata že decembra lani. In konec februarja je opozorilo postalo otipljiva stvarnost.

Skoraj milijon migrantov lahko pride na meje EU
V turških novicah in na družbenih medijih se širijo posnetki z divjimi ognji, ki prikazujejo prihod množice migrantov proti mejam Evropske unije, in sicer Grčiji in Bolgariji. Migrantski karavan naj bi naraščal na vikend ali več deset tisoč. Že zdaj je očitno, da jih je na kopnem nekaj in da se nekateri trudijo, da bi prišli do Unije na gumijastih čolnih.

Glede na poročilo ZN je od začetka decembra 950.000 Sirijcev zapustilo svoje domove in do zdaj čakalo na turško-sirski meji. Velika večina želi iti v Nemčijo in zdi se, da se je turška vlada, ki je bila doslej obravnavana kot ovira, predala. To pomeni, da bo v tednu ali dveh na mejah veleposlanikov EU lahko prisoten skoraj milijon migrantov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Grčija krepi svoje skupne meje s Turčijo
Grčija je znova potrdila zaščito svojih kopenskih in morskih meja s Turčijo ter vzpostavila stik tudi z Evropsko unijo in Natom. Na vrhuncu begunske krize leta 2015 je večina migrantov skušala prek Grčije doseči druge evropske države. Tako imenovano balkansko migracijsko pot so leta 2016 “zaprli” s Konvencijo o beguncih med EU in Turčijo. V skladu s tem turške oblasti poskušajo preprečiti odhod prosilcev za azil v države članice EU, Turčija pa bo v zameno za EU prejela dotacijo v višini 6 milijard EUR (2010 milijard) za pokrivanje beguncev na svojem ozemlju.