Oldal kiválasztása
News

Pet tisoč na teden je godrnjal, zdaj novi kralj pikadov kosi stotine milijonov

Iz globine je Peter Wright dosegel vrh: ko je stradal in mrzel, je bil ležeren. Pa vendar je vedno verjel v preboj.

Peter Wright, 49-letni škotski showman, je v sredo zvečer s presenetljivo presenetljivo bombo s 7: 3 premagal favorita (prvega in najboljšega) Michaela van Gerwna v svetovnem finalu PDC s 7: 3.

Triletni očka, znan po svojem ekstravagantnem videzu in neokrnjenem slogu, je prvič pri 49 letih dosegel vrh športa. Nič čudnega, saj se je začelo zelo globoko.

Wright je v zadnjih 25 letih igral za pol milijona funtov (195 milijonov forintov) za svojo zmago v svetovnem pokalu, kar je že funtovni milijonar z nagradnimi sredstvi, a ne pozabite, da se je pred tem spopadal z revščino.

„Prihajam iz senčne strani življenja. Življenje ni bilo grozno, samo težko. Ampak vedno sem imel rad pikado. ”
-je dejal po svetovnem uspehu.

Ko so ji pri 13 letih dali tri puščice, ni več tekla za svojo družino na tabli – zato je eno naslikala za deblo drevesa. Kasneje je dolgo časa živel svojo strast s tekmovanjem tu in tam z občasno frizersko ženo Joanno.

Delal je v servisu za pnevmatike, ukvarjal se je z vgradnjo oken in betonskih ograj, na zasneženih gradbiščih. Bili so časi, ko ste po plačilu računov imeli v žepu samo 14 funtov na teden.

„Bila so grozna delovna mesta, a sama sem se borila.”
-je rekel zdaj, zdaj kot bogata svetovna zvezda.

Prelomnica je bila, ko je leta 2007 kot gledalec na turnirju za Grand Slam spoznal, da je že premagal večino profesionalnih kolesarjev. Odtlej je zbral velike skalpe in zmage na turnirjih, a šele zdaj – najstarejši doslej – je osvojil prvo svetovno prvenstvo.

„Vedno sem govoril, da bom svetovni prvak, preden bom star petdeset. Nisem imel več veliko časa. ”
-se je zasmejal Peter Wright (49), ki mu je uresničil sanje.

Zbrali smo sedem zanimivih stvari o najboljši – in najdaljši-najbolj barviti – zabavni obliki v športu. Te lahko preberete na naslednji strani!

Premagal je mumijo
Michael van Gerwen je imel ne le zaradi svojega vodilnega položaja na svetu priložnost za finalni dvoboj: „Mighty Mike” je pred tem 59-krat premagal Petra Wrighta in 17-krat zmagal na Škotskem. Poleg tega so v velikem dogodku (začenši s svetovnim prvenstvom 2014) v sredo zvečer odigrali še 9 finalov, v glavnem pa so jih do zdaj vsi dobili nizozemski zvezdniki.

Vnaprej mi je povedal
Mesec pred tem je med vajami na slavnostni predstavi v Nemčiji Wright rekel Van Gerwenu: „Se vidimo na finalu.” „Nizozemski branilec je pred kratkim odgovoril na predlog: „Tega se ne spominjam. Toda Peter lahko zbere toliko neumnosti in jih ne poslušam.”

Fotó: pixabay.com

Počasni delavec je postal svetovna zvezda
PDC, največja in najbogatejša organizacija pikadov, je dobil 500.000 funtov nagrade (195 milijonov forintov). Wright dirka že 25 let in je že pridobil milijone funtov. Pred športno kariero si je zaslužil za življenje s priložnostnimi deli.

Vrsta pozne zrelosti
Škotski, a triletni očka iz Anglije je bil vedno eden največjih favoritov gledalcev, a je naslov svetovnega prvenstva prvič osvojil. Oproščen je bil tudi:

Prvič v zgodovini svetovnega pokala je škotski rajski ptič slavil prvo zmago na trofeju Sid Waddell: vrh je dosegel pri 49 letih.

Njegova žena je njegova frizerka
Obe končni ženi sta frizerki, vendar ima gospa Wright več kot plešasto ženo Van Gerwen. Dve uri pred tekmo Joanna snema zaščitni znak moža, mohiško pričesko spreminjajoče se barve.

Imel je še bolj nasilnega izdajalca:

Poleg tega karoserijska slika ni vedno dobra za okras: na primer na turnirju v Liverpoolu 2016 je na primer govorila o 96 žrtvah tragedije Hillsborough iz leta 1989.

Ekstravagantni videz Wrighta poleg svojih las vključuje ohlapno plesanje (v katerem je glasba Pitbull „Dont Stop Party”) in dekliške hlače.

Na dirki se je oblekel tudi kot Božiček ali Robin Hood. Slednja je znana tudi kot redka strela v pikadu, kjer ena puščica pride v stik z drugim vrženim koncem deske, ki je bila prej vržena.

Obožuje mletje kač
Zraven njegovega tufa, levo od glave, je vedno grizeča kačja glava, ki se nanaša na njegov vzdevek. Toda „Snakebite” – se nanaša na vaš najljubši lokal v britanskih gostilnah.

Perkusični koktajl v kozarcu zmeša porcijo piva (polnovreden lager ali stout) in por močnega jabolčnega vina.