Oldal kiválasztása
News

PEČENO MESO BO BOŽANSKO IN HRUSTLJAVO, ČE BOSTE UPORABILI TA STARODAVNI TRIK

Končni rezultat bo prava orgija okusov, če boste meso spekli v rimski posodi, zraven pa se lahko izdatno prileže tudi priloga in vam ni treba biti ves čas v kuhinji do kosila. pripravljena. Toda kako narediti hrano, pripravljeno v rimski skledi, popolno? Pokažemo vam, kako uporabljati ta neverjeten lončeni lonec!

Peka in kuhanje v glineni posodi ima večtisočletno zgodovino in ni naključje: z njeno uporabo lahko skupaj pripravljate meso in priloge, v njej ocvrta zelenjava vsebuje več vitaminov in okusi so veliko bolj okusni. bolj intenzivno. Velika prednost je tudi ta, da kljub temu, da se hrana sama kuha dolgo, lahko skrajšate čas, ki ga preživite v kuhinji, saj morate samo pripraviti sestavine, ostalo pa naredita pečica in posoda. Ni čudno, da je rimska skleda priljubljen kos tudi v sodobnih gospodinjstvih. Poleg tega je za pripravo jedi v rimski skledi potrebno manj maščobe, tako da jo lahko varno uporabljate tudi med dieto. Ni primeren samo za cvrtje mesa, z njim lahko pripravimo tudi riž, zelenjavo, marmelado, kruh in ribe. Za slednje je priporočljiva uporaba posebne rimske posode za ribe, ker se lončena posoda navzame dišav in okusov, okus ribe pa ostane v njej dolgo časa. Čeprav se zdi uporaba rimske sklede enostavna, je nekaj osnovnih pravil, ki jih je pomembno upoštevati, če želite, da vam bo ta edinstvena posoda dolgo služila v kuhinji.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Glineni pekač ali rimski lonec?
Čeprav sta si na videz zelo podobni, je bistvena razlika v tem, da je dno glinenega pekača zastekljeno – a v bistvu ju je treba uporabljati na enak način, saj je glineni pekač različica rimskega lonca, ki jo je naredil madžarski lončar.

Z njim je treba ravnati previdno
Vedeti je treba, da je glinena posoda občutljiva na temperaturne spremembe, zato moramo to upoštevati pri peki v rimski skledi. Pred uporabo pokrijte dno in vrh s hladno vodo in pustite trideset minut; na ta način posoda dobro absorbira vlago, zaradi česar se bo hrana v pečici nežno parila. Če ste posodo napolnili s sestavinami, jo vedno postavite v hladno pečico in jo postopoma segrevajte. V njem nikoli ne kuhajte hrane s temperaturo kuhanja, višjo od 200 stopinj Celzija, saj tega ne zdrži več! Ko je hrana pripravljena, posode nikoli ne postavimo na hladno mizo ali kuhinjski pult, pod njo vedno podložimo krpo, da zaradi temperaturnih sprememb ne poči.

Nikoli ne čistite s pomivalnim sredstvom
Vse, kar je šlo v skledo, ostane v porah gline, kasneje pa se okusi prenesejo na naslednjo jed; zato rimske posode ne pomivajte s pomivalnim sredstvom, ker kemikalija prodre tudi v globlje plasti in se je potem zelo težko znebite. Namesto tega uporabite vodo s kisom: vanjo namočite posodo, nato pa posodo temeljito zdrgnite s krtačo ali čistilno gobo. Če želite biti še bolj temeljiti, obe polovici posode napolnite z vodo in postavite v pečico, da zavre.

V rimski lonec spečemo krače

Sestavine:
1 manjše predhodno kuhano krače
4 krompirji
1 glavica rdeče čebule
6 strokov česna
sol, poper

Priprava:
Medtem ko se v rimskem loncu jed namaka, pripravimo celotno kračo: z ostrim nožem ostrižemo preostale dlake s kože, jo porežemo, solimo in popramo ter dodobra potresemo s strtim česnom. V meso lahko stisnete tudi cele stroke česna.
Krompir olupimo, narežemo na četrtine in položimo na dno rimske sklede. Dodate lahko tudi čebulo, nato pa na vrh položite kračo. Vse skupaj zalijemo z 1 dl vode, nato pa vrh položimo na krožnik in gremo lahko v pečico.
Pečico skupaj s skledo postopoma segrejemo na 180 stopinj Celzija, nato pa zmes pečemo uro do uro in pol. Nato odstranimo zgornji del posode in meso s kožo navzgor popečemo do rdeče barve.