Oldal kiválasztása

Pazite, srčni infarkt ni vedno tisto, kar veste iz filmov!

Bolečine v prsih, potenje, nenadna slabost - večina srčnih napadov se začne s temi simptomi. Vendar obstaja še en obraz tega potencialno smrtonosnega napadalca, s precej manj značilnimi znaki.

Včasih lahko srčni infarkt poteka popolnoma brez asimptomatsko ali s simptomi, zaradi katerih ni jasno, kako velik je problem. V mnogih primerih vam bo le majhna bolečina v čeljusti ali vratu, zasoplost, zgaga ali nenadna utrujenost povedala, da ni vse v redu. Ženske so še posebej izpostavljene simptomom utrujenosti, motenj spanja in tesnobe. Večina ljudi sumi na prehodno nelagodje, kot so prebavne težave, prehlad in gripa, saj simptomi spominjajo na znake teh bolezni. Toda težava je veliko večja.

To velja tudi, če srčni napad ne povzroči smrti in tudi po nekaj počitka simptomi izginejo. Po eni strani zato, ker je oseba preživela srčni infarkt, ne da bi bila deležna ustrezne zdravstvene oskrbe in ni pripravljena na ponovitev napada, po možnosti v težji obliki.

Poleg tega lahko „blag” ali „tih” srčni napad povzroči brazgotine na srcu, kar lahko povzroči motnje srčnega ritma, srce pa lahko začne prehitro ali celo prenehati.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Tisti, ki menijo, da imajo podobne simptome, se ne počutijo povsem zdravi, ne držijo starosti, temveč opazujejo njihove simptome. Lahko ga celo zapišete, kdaj, v kakšnih intervalih, se pojavi nelagodje. Še posebej, če ste starejši od 40 let, kadite, imate prekomerno telesno težo, imate povišan krvni tlak ali povišano raven sladkorja v krvi. Dejavnik tveganja je tudi, če so se ti družinski dejavniki pojavili v družini ali če je prišlo do samega srčnega infarkta. Če vaši simptomi ne izginejo v 20 minutah ali če se poslabšate po napornih naporih, takoj poiščite zdravniško pomoč in ne pričakujte spontanega okrevanja.