Oldal kiválasztása

Pacient je nenamerno vsadil v pljuča darovalca koronavirusa in umrl zaradi okužbe

V ZDA je to prvi primer, ko se je koronavirus s presaditvijo organov razširil od človeka do človeka.

Ženska iz Michigana, ki so ji presadili organ, je umrla zaradi zapletov zaradi bolezni Covid-19, potem ko so ji v telo presadili pljuča darovalca, okuženega s koronavirusom.

Neimenovani prejemnik organa, ki je življenje izgubil zaradi okužbe s koronavirusom, je trpel za kronično obstruktivno pljučno boleznijo, darovalka organa pa je bila druga ženska, ki je po prometni nesreči utrpela tako hude možganske poškodbe, da so se njeni sorodniki odločili za darovanje evtanazije in njenih organov.

Operacija je bila opravljena v univerzitetni bolnišnici Ann Arbor v Michiganu sredi leta 2020. Presaditev je bila uspešna, toda tri dni kasneje se je pri prejemniku pljuč nenadoma pojavila visoka temperatura, nizek krvni tlak in težave z dihanjem, nato pa se je razvil septični šok. Nato so zdravniki žensko večkrat testirali na koronavirus, rezultati pa so bili pozitivni in celo pokazali tekočino v vzorcih tekočine iz pljuč.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Pozneje so ugotovili, da so kirurgi, ki so opravili presaditev in prišli v stik z darovanim organom, okuženi s koronavirusom. Verjetno so bili vsi okuženi s presajenimi pljuči. Zdravnikom je uspelo ozdraviti, a njegov bolnik ni imel več te sreče. Ženska se je 61 dni borila z boleznijo, vendar se je njeno stanje stalno poslabšalo in je jeseni umrla zaradi zapletov bolezni.

Pomembno je omeniti, da so bili pred operacijo vzorci nosu in grla odvzeti tako darovalcu organov kot prejemniku, vendar je bil test Covid-19 pri obeh negativen. Znanstveniki pravijo, da je najverjetnejši scenarij, da je bil darovalec v času darovanja organov okužen s koronavirusom, vendar je bila stopnja patogena v njegovem telesu še vedno tako nizka, da ga ni bilo mogoče zaznati.

“Pljuč absolutno ne bi uporabljali, če bi pred operacijo dobili pozitiven Covid test”

-je dejal dr. Daniel Kaul, vodja Službe za transplantacijske nalezljive bolezni na Medicinski fakulteti Univerze v Michiganu.

Po mnenju profesorja je bila smrt prejemnika pljuč “tragičen, a osamljen dogodek”, kar še poudarja potrebo po temeljitejšem pregledu darovalcev in organov presaditev.

Mimogrede, v ZDA so lani opravili približno 40.000 presaditev organov, vendar se je to izkazalo za edini primer širjenja koronavirusa med ljudmi s pomočjo podarjenega organa.