Oldal kiválasztása

Osupljivi posnetki Etne, tako bruha lavo iz svoje notranjosti

Sicilijanski vulkan se je aktiviral v samo desetih minutah. Že leta ni bilo izbruha s toliko energije.

Sicilijanski vulkan Etna je izbruhnil z velikim pokom in s tokom lave, ki ga že dolgo nismo videli. Zaradi tega so v torek zvečer zaprli bližnje letališče Catania, do sedaj še ni nobenih poročil o nastali škodi ali poškodbah.

Po podatkih Italijanskega nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo (INGV) izbruha takih razsežnosti že vrsto let niso zaznali.

Etna je izbruhnila
16. januarja 2021 je iz jugovzhodnega kraterja vulkana Etna v bližini sicilijanskega mesta Catania izbruhnil žareč oblak lave in pepela. Nazadnje je najvišji, 3350 metrov visok, delujoči vulkan Evrope bruhali 18. januarja.

Etnino prebujanje je spremljalo globoko donenje, ki ga je bilo slišati več deset kilometrov. Najprej se je iz jugovzhodnega kraterja vulkana dvignil oblak pepela, ki je bil viden celo na razdalji stotih kilometrov. Nato je iz kraterja izbruhnil tok lave: pod njegovim pritiskom se je del gorske odprtine podrl, nato pa so žareče grude lave poletele v zrak kot ognjemet. Tok lave teče v smeri doline Bove. Pogled na rdeče žarečo reko je po v mraku in ponoči prav spektakularen.

Na Catanio in področje okoli mesta je padal rdeč pepel in manjši zrnci lave, premer največjega se je približal enemu centimetru.

Škode ali poškodb ni bilo. Letališče Catania so po šesti uri zvečer zaprli.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Prebivalci Sicilije, ki živijo z Etno že tisočletja, so na svojih družbenih straneh zapisali, da je tokrat vulkan “izbruh jemal resno”. Nazadnje je najvišji še delujoči vulkan v Evropi, visok 3350 metrov, izbruhnil 18. januarja.

Čeprav je Etna eden najbolj aktivnih vulkanov na svetu, živi na pobočju gore in njeni okolici več deset tisoč ljudi, predvsem zaradi rodovitne vulkanske zemlje, ki je odlična za pridelavo vina in sadja. Redne izbruhe Etne beležijo že približno 1500 let, zaradi česar je najslavnejši vulkan na Zemlji.

Od leta 1865 si izbruhi sledijo v obdobjih (skupinsko ali v nizih), njihova splošna značilnost pa je, da je zadnji izbruh v nizu zmeraj najmočnejši.