Oldal kiválasztása

Ostale so le še ure: po Evropi lahko pustoši mogočnejši vihar od Ciare

Komaj smo si opomogli od otopelosti Ciare, že se približuje novi ciklon.

Kmalu po rohnenju ciklona Ciara po Evropi, že prihaja Dennis, ki se ne bo izognil niti Madžarski. The Independent piše: nevihta bo Evropo dosegla pri britanskem otočju, tamkajšnja meteorološka agencija opozarja na življenjsko nevarne poplave, močna neurja in močan veter. Po tem se bo ciklon lahko znesel še v Franciji in severni Evropi.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Britich Airways in EasyJet sta že odpovedala več letov. Vlada je v tiste kraje, kjer se pričakuje največji vihar, za pomoč pri odstranjevanju škode in za pomoč pri reševanju napotila vojsko. Po predvidevanjih bo zapadlo toliko dežja, kot ga običajno zapadle v celem mesecu.

Sky News proti spremlja dogajanje in obvešča o najnovejših dogodkih. Računajo, da bo v enem dnevu po državi zapadlo približno toliko dežja, kot ga zapade v enem mesecu, kar lahko na več mestih povzroči poplave.

Poleg dežja, ki se bo usul, bo po predvidevanjih resne težave povzročal tudi veter, računajo na hitrost 110–120 km/h.

Vse to lahko privede do tako neobičajnih pojavov, kot jih lahko opazimo pri slapu Hudičev žleb na Irskem, veter bo na primer pihal s tako močjo, da bo obrnil smer padanja vode. Slap je dobi ime prav po tem, da je zaradi ekstremnih vremenskih razmer večkrat prišlo prav do tega.