Oldal kiválasztása
News

Oskrba migrantov neprestano prihaja z juga

Kot poročajo srbski viri, je bilo s kelebijske meje do petka odpeljanih približno 750 migrantov - je v petkovem večernem biltenu poročal dopisnik na sedanjem kanalu M1.

Dopisnik je povedal, da je deset avtobusov zapustilo mejni prehod Kelebija med tremi in tremi zjutraj. Družine z majhnimi otroki so odpeljali v sprejemni center v Subotici. V sedmih avtobusih so bili samo samci, ki so jih odpeljali v Preševo na jugu Srbije. Zadnje preostale migrante so z dvema zgibnima avtobusoma odpeljali okoli dve uri zjutraj, tudi v južno Srbijo.

Dopisnik je še poudaril, da je bilo, kot se je izkazalo, doslej približno deset odstotkov v sprejemnih centrih, večina pa je bila stalno v bližini. Obstaja približno šest tisoč sprejemnih centrov, njihovo skupno število je ocenjeno na sedem tisoč, stalno pa prihajajo -z juga -je dejal. Številni iz Bosne in Hercegovine so se tudi vrnili v Srbijo na potovanje na Madžarsko, je še dodal dopisnik.

M1 se zaveda, da je četrtkova akcija delila udeležence: nekateri so pokazali, da ne dobijo ničesar, obstajajo pa tudi tisti, ki želijo poskusiti znova čez nekaj dni, celo pri demonstracijah. Obstajajo organizacije, ki “vodijo” te ljudi z odpiranjem madžarske meje, je dejal. Dodal je, da so bili v četrtek tudi tisti, ki so razdelili odeje, da bi migrante preprečili.
Migracija se je začela v četrtek popoldne na južni meji Madžarske v upanju na odprtje meje.

„Bili smo priča političnim pritiskom na medije” -je v četrtek na srbskem migrantskem migrantskem programu v M1 dejal svetovalec za domovinsko varnost premiera.

György Bakondi je dejal, da se je zgodilo pred postopkom, ki se je začel pred dvema ali tremi meseci, sprememba stabilne balkanske poti. Poleg tega je prišlo do spremembe velikosti, letos pa je na madžarske meje prišlo le več kot 4.300 migrantov, je dodal.

„Pred približno dvema tednoma so v družbenih medijih, običajno zaprtih skupinah- opazili- da med migranti arabskega izvora krožijo lažne informacije, da jim bo dovoljeno vstopiti na mejo, ko pridejo z otroki. Objavljeni so tudi lažni videoposnetki” -je dejal.

Fotó: pixabay.com

V odgovoru na vprašanje višjega svetovalca je dejal, da je med organizatorji znana ena, na primer predstavniki nevladnih organizacij iz Evropske liberalne skupine György Soros.

György Bakondi je v zvezi s časom migracijskega procesa poudaril, da je v Evropski uniji veliko postopkov – naj gre za proračun ali člen 7, pri katerih bi bilo pomembno -da nekatere liberalne skupine prikazujejo Madžarsko v slabi luči.
Visoki predstavnik je poudaril, da je na območju dovolj policijskih sil, katerih delo vojaki podpirajo.