Oldal kiválasztása

„Opice, ki nadzirajo Boeingovo zasnovo" - so puščala skrivna sporočila

Letalo Boeing 737 MAX je bilo odstranjeno po dveh letalskih nesrečah zapored lani. Notranja sporočila povedo veliko o tem, kaj si zaposleni mislijo o modelu.

Boeing je objavil na stotine notranjih sporočil, v katerih je izrazil ostro kritiko svojih zaposlenih glede razvoja modela 737 MAX, ki so ga po dveh velikih katastrofah uničili po vsem svetu.

V izmenjavi sporočil februarja 2018- osem mesecev – pred prvo tragično nesrečo v Indoneziji, je uslužbenec Boeinga kolega vprašal, če bo dovolil družini potovanje z letalom, ki ga poganja MAX simulator, ker ga ni. Kolega je odgovoril, da niti on ne. V drugem sporočilu je bil MAX razvit na podlagi modelov klovnov pod nadzorom opic.

Letalo Boeing 737 MAX se je marca lani po padcu indonezijskega Lion Air oktobra 2018 začasno umaknilo s trga, čemur je pet mesecev pozneje sledila nesreča na etiopijski letalski družbi. V obeh nesrečah je bilo ubitih 346 ljudi.

Nekatera sporočila – objavljena v četrtek, v skladu -z napovedjo podjetja Boeing za preglednost, poudarjajo, da se je letalska družba izredno potrudila, da je draga in zamudna simulacija usposabljanja predpogoj za začetek letala 737 MAX. Do zadnjih dni je podjetje vztrajalo, da je računalniško podprto usposabljanje zadostno, da pilotom omogoči prehod na nov model in trdi, da je 737 MAX zelo podoben svojemu predhodniku, 737 NG. Po poročilih je bil Boeing pripravljen, da se s težavo sooči s katerim koli nadzornim organom, ki je želel, da bi morali piloti obvezno opraviti usposabljanje za simulatorje.

Fotó: pixabay.com

Piloti modela 737 MAX so bili za nov model -pripravljeni v – le eni uri računalniškega usposabljanja, preden so letala odpeljala s trga.

Ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) je dejala, da objavljena sporočila ne povzročajo novih pomislekov glede varnosti, čeprav nekatere vsebine in slog precej frustrirajo – piše MTI.