Oldal kiválasztása

Ogromna napoved EU: brezplačno jo prenesite za vse

Finska zagotavlja brezplačen spletni tečaj o umetni inteligenci za državljane držav članic. Plus v materinem jeziku vseh!

Finska je ponudila, da uvede prednosti umetne inteligence na brezplačnem internetnem tečaju, možnosti, ki jih ponuja državljanom Evropske unije – so v torek sporočile finske oblasti – piše MTI.

Do konca decembra bo Finska predsedovala Evropski uniji, ob tej priložnosti pa se je finska vlada pod vodstvom Sanne Marin, 34, najmlajša premierka na svetu, odločila, da bo vsem državljanom Unije namenila manj tradicionalno darilo. Načrtuje, da bi en splet državljanov EU, približno pet milijonov ljudi, s spletnim tečajem v vseh jezikih držav članic EU seznanil s praktičnimi koristmi umetne inteligence.

V ta namen se je finska vlada združila z univerzo v Helsinkih, najstarejšo izobraževalno ustanovo v državi, in podjetjem za svetovanje o tehnologiji s sedežem na Finskem, imenovanim Reaktor.

Teemu Roos, docent za računalniško znanost na univerzi v Helsinkih, je dejal, da je projekt v višini dveh milijonov dolarjev “državljanski tečaj umetne inteligence, ki ljudem omogoča obvladovanje široke digitalizacije in priložnosti na trgu dela in zunaj nje”.

Tečaj uvaja osnovne pojme in se ne želi spuščati v globlja področja, kot je kodiranje – je dodal.

Fotó: pixabay.com

„V Evropi imamo ogromen potencial, a vlaganja v umetno inteligenco je zelo malo. Celina je v konkurenci z digitalnimi velikani, kot sta Kitajska in ZDA” – je pojasnil.

Timo Harakka, finski minister za promet in zveze, je prejšnji teden dejal, da želi njegova država državljane EU opremiti z digitalnim strokovnim znanjem.

Projekt financira finsko ministrstvo za ekonomske zadeve in delo, odgovorni pa so poudarili, da je tečaj namenjen vsem, ne glede na starost, izobrazbo in delo na katerem koli področju.