Oldal kiválasztása
News

Od tega si vsi vrnejo hrbet: Noro, kaj počne moški iz Mohača z avtomobilskimi pnevmatikami

V resnici razbije moške prsi, ko vidi brutalno resnične skulpture. Pravi šok pa pride, ko se izkaže, da so ta umetniška dela narejena iz rabljenih pnevmatik...

Fantastičen je način, kako 35-letni Gábor Baráth dobesedno vdihne življenje v rabljene pnevmatike. Človek misli, da ne vidi dobro! Neverjetno! Poleg tega mladi umetnik dela z materialom, ki ga vsi sovražijo. Seveda veliko ljudi poskuša reciklirano gumo reciklirati kot držalo za vrtne rože ali kot otroško igro, vendar se vedno izkaže, da je ta material, ko je pobarvan ali izkopan na pol zemlje, prav tako grozen. Na hitro poudarimo, da tokrat ne gre za prisilno recikliranje! Gáborjeve skulpture so prave umetnine. Sprva ni mogoče reči, iz česa so bili narejeni, saj se zdi, da pod njegovimi rokami gumijasti odpadki vsebujejo neko duhovnost, ustvarjalno dušo.

Bila je pujska, zato se je vse začelo

Delo že od nekdaj predstavlja življenjsko dobo 35-letnega Gáborja, a na idejo za skulpture iz gume je bilo treba počakati do leta 2015. Letos se je začelo 50 nadarjenih madžarskih programov za mlade mentorje. “Tam je bilo v meni zapisano, da želim javno delati,” pravi Gábor. Ker je že imel univerzitetni načrt za arhitekturno rabo odpadkov med univerzo, je bilo samo vprašanje, iz kakšnega materiala morajo biti izdelane javne skulpture. Končno je na internetu našel skulpturo iz gume. Gotovo je šlo za povsem drugačen izziv kot prejšnje delo, saj izdelava skulptur iz gume ne zahteva le spretnosti, temveč tudi arhitekturno, grafično in anatomsko znanje. “Prva naloga je bila prašiča v živo velikost, ki sem ga uspešno zaključil” – pravi Gábor.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Guma otekle bicepse

Tudi laiki v kipih takoj vidijo, da jih ni težko narediti. “Manjši del je 1-2 tedna, večji pa 3-4 mesece” – pravi, nato dodaja, da je delo mogoče opraviti z ročno izdelanimi orodji za samostojno delo. Vse se začne z izbiro teme, o kateri se običajno pogovarja s stranko; nato na računalniku narišite model in okostje. “Ko je okvir narejen, oblikujem glavno maso z avtomobilskimi pnevmatikami; nato sledijo drobne podrobnosti. Kako pa bo kip gladijatorja imel nabreknjeno in resnično bicepsko pnevmatiko, bo to ostalo moja skrivnost” – skrivnostno doda. Mimogrede, Gábor ne deluje samo z avtomobilskimi pnevmatikami: za skulpture lahko uporablja vse vrste pnevmatik. Nabava pnevmatike z odpadnih dvorišč in bencinskih servisov.

Tu so plažniki za črnim gumijastim morskim psom

Recikliranje pnevmatik je nov pristop v likovni umetnosti, saj za skulpturo ne potrebuje rudarjenja ali poseka dreves. Gábor je dejal, da njegov cilj z gumarskimi deli ni skriti pomena recikliranja in selektivnega zbiranja odpadkov. Njegove javne skulpture je mogoče najti v več naseljih po državi; na primer, morski pes pred plažo Tide je tudi delo njegovih rok. Kljub temu je na to najbolj ponosen, ampak na kip v velikem številu konja, ki ga je ženska iz Hajdúböszörmény naročila za 70. rojstni dan svojega moža.