Oldal kiválasztása

Običajne, vsakodnevne smeti, ki jih ni potrebno selektivno zbirati

Zelo pomembno je, da papir, plastiko, embalažo in kovine, ki se lahko reciklirajo, ne odvržemo v zabojnik za mešane odpadke, temveč v zabojnike za selektivno zbiranje odpadkov. Na drugi strani pa je nekaj odpadkov, ki na prvi pogled sodijo v ločene zbiralnike, a jih ni potrebno ločevati.

Kar je prepovedano vreči med papír.

Med papir se ne splača vreči mastne kartonske embalaže od pice, umazane papirnate brisače, uporabljenih papirnatih robčkov, ker mastnega in umazanega papirja ne morejo reciklirati. Niti računi iz trgovine zaradi toplotnega papirja ne sodijo sem. V ta zabojnik ne mečimo trakov, vrvic, umetnih mas, kar pomeni, da časopisa ne zavezujmo z vrvico in ga ne dajemo v plastične vrečke. Niti papir, v katerega so pakirane narezane salame ne sodi sem. Medtem ko tetrapak od mleka lahko vržemo v zabojnik za papir.

Fotó: pixabay.com

Na kaj moramo biti pozorni pri kovinah in steklu?

V zabojnike za plastično embalažo in kovine sodijo splahnjene embalaže od čistil, plastični jogurtovi lončki, vrečke, plastenke od pijač, oprane konzervne pločevinke, rabljen plastični pribor in ostali kovinski odpadki – pločevinke od piva, gaziranih pijač. Sem pa ne sodi stiropor, CD-ji, DVD-ji, kasete, hlačne nogavice. Pomembno je, da je pri selektivnem zbiranju plastičnih in kovinskih odpadkov, embalaža čista in posušena, torej mastne, umazane, strupene embalaže in mečimo v te zabojnike.